'Wie beoordeelt de deskundige?'

Over dit platform

Verderdenken.nl is het platform van CPO voor juristen die verder willen denken over het recht en de kwaliteit van de rechtspraktijk. Met columns van en voor scherpe juristen. Voor inspiratie, reflectie en nieuwe inzichten.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste columns? Meld u aan voor de Verderdenken-update. U ontvangt een update zodra een nieuwe column is verschenen.

aanmelden

'Wat Brexit zegt over diversiteit in de boardroom'

Mr. Hugo Reumkens

De discussie over de samenstelling van bestuur en raad van commissarissen draait vrijwel uitsluitend om de verhouding tussen mannen en vrouwen. Mr. Hugo Reumkens vindt die definitie van diversiteit te nauw. Achtergrond en leeftijd zijn minstens zo belangrijk, zo toont het Brexit-referendum aan.

'Uitgebuite zzp'ers: werken in de seksbranche anno 2016'

Mr. Hans Pieters

In 2000 werd sekswerker een 'normaal' beroep, maar de misstanden bleven bestaan. De wetgever moet snel keuzes maken, anders raken we de grip op de seksbranche kwijt, vindt mr. Hans Pieters.

'KEI is in aantocht'

Mr. Fred Hammerstein

Het voortraject kende pieken en dalen, maar KEI is nu echt in aantocht. Dat verheugt 'senior lawyer' mr. Fred Hammerstein zeer.

'Een misslag van de Afdeling kan op geen enkele manier worden hersteld'

Mr. René Rensing

Een bestemmingsplanprocedure kent slechts één rechterlijke toets. Daardoor kan een misslag door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op geen enkele manier worden hersteld, zegt mr. René Rensing.

'Trouwen? Spreek eerst af hoe u gaat scheiden!'

'Trouwen? Spreek eerst af hoe u gaat scheiden!'

In deze kennisclip gaat prof. mr. Freek Schols in op de door de Tweede Kamer aangenomen 'wet beperking omvang gemeenschap van goederen'. Beantwoordt de op 19 april 2016 aangenomen wet aan de vermoedelijke wil van echtgenoten of partners die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan?

'De molenaar van Sanssouci: onteigening in de 21e eeuw'

Prof. mr. Jacques Sluysmans

De minister van Infrastructuur en Milieu wil onteigening niet langer laten geschieden via een vonnis, maar 'via een besluit van het op onteigening beluste bestuursorgaan'. Prof. mr. Jacques Sluymans ziet de voorgenomen stelselwijziging met weinig enthousiasme tegemoet.

'Juridische experimenten'

Prof. mr. Roel Schutgens

Redeneren civilisten en bestuursjuristen anders? Prof. mr. Roel Schutgens onderwierp deze vraag aan een 'juridisch experiment'.

'Hoed u voor de deskundige!' (deel 1)

Jeanette Brouwer RA

Juristen kunnen niet blindelings vertrouwen op het oordeel van een deskundige. Ook deskundigen hebben het weleens mis, zegt drs. Jeanette Brouwer RA.

'Van staats-aansprakelijkheid naar EU-aansprakelijkheid'

Mr. Jozua van der Beek

De roep uit de samenleving om de Europese Unie voor de rechter te ‘slepen’ zal steeds vaker klinken. Er voltrekt zich een ontwikkeling van staatsaansprakelijkheid naar EU-aansprakelijkheid, zegt mr. Jozua van der Beek.

'Burgerschap: bestuurders en toezichthouders kunnen hun borst natmaken'

Mr. Hugo Reumkens

Door veranderingen in de samenleving en de technologie is de rol van de burger snel aan het veranderen. Bestuurders en toezichthouders moeten rekening houden met de ontwrichtende burger, zegt mr. Hugo Reumkens.

'l'Uomo di Gavia'

Peter Winnen

In het kader van de Giro d'Italia, die het afgelopen weekend vlak langs het kantoor van het CPO koerste, vertelt voormalig profwielrenner Peter Winnen over de Giro van 1988. Over barre weersomstandigheden, een onrechtmatig veroverde paarse puntentrui en waarom het extreme weather protocol jammer is te noemen.

'Van VAR naar Wet DBA'

Mr. Gerard van Westen

Op 1 mei 2016 heeft de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) plaatsgemaakt voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Mr. Gerard van Westen maakt zich zorgen over de effectiviteit van de nieuwe wet.

'Gracieuze ornamenten'

Prof. mr. Roel Schutgens

Het afkondigingsformulier van wetten staat vol met archaïsch taalgebruik. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit daarom voor een volledige modernisering van de tekst. Geen goed idee, vindt prof. mr. Roel Schutgens. In zijn column breekt hij een lans voor gracieuze ornamenten.