'Waarom spreken juristen niet gewoon Nederlands?'

Over dit platform

Verderdenken.nl is het platform van CPO voor juristen die verder willen denken over het recht en de kwaliteit van de rechtspraktijk. Met columns van en voor scherpe juristen. Voor inspiratie, reflectie en nieuwe inzichten.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste columns? Meld u aan voor de Verderdenken-update. U ontvangt een update zodra een nieuwe column is verschenen.

aanmelden

'Herstelrecht biedt ruimte voor barmhartigheid, clementie en vergeving'

Jacques Claessen en Alrik de Haas

Herstelrecht heeft in Nederland een vaste positie veroverd, vooral in de vorm van bemiddeling in strafzaken. De wetgeving op dit terrein is echter nog summier.

'Het recht moet juist voorkomen dat alles politiek wordt'

Prof. mr. Ybo Buruma

De terugkeer van een tbs'er, de komst van een Syriëganger of de belastingontduiking: steeds vaker worden deze zaken gezien als een gebeurtenis, als iets waar je in overleg over moet oordelen. Het recht is er juist om dat te voorkomen, vindt Ybo Buruma.

'Rechters moeten zorgen dat leugens en desinformatie geen kans krijgen'

Mr. Fred Hammerstein

'We moeten op zoek gaan naar meer regels en fundamenten die de vrijheid van de feitenrechter waarborgen én onder controle houden', zegt Fred Hammerstein. Als mede-auteur van het rapport 'Modernisering burgerlijk bewijsrecht' vertelt hij over de beoogde veranderingen.

'De Orkambi-discussie: voorzien in de Onteigeningswet sinds 1910'

Prof. mr. Jacques Sluysmans

Hoe maak je een peperduur medicijn zoals Orkambi goedkoper? Titel V van de Onteigeningswet kan een nuttige stok achter de deur zijn, zegt Jacques Sluysmans.

'Modernisering civiel bewijsrecht: komt de waarheid beter aan het licht?'

Mr. Jozua van der Beek

Gaat de voorgestelde modernisering van het burgerlijk bewijsrecht zorgen voor betere waarheidsvinding? Mr. Jozua van der Beek ziet voordelen en nadelen.

'Bescheidenheid is het meest krachtige antwoord op fanatisme'

Mr. Hugo Reumkens

Hoe bieden we het hoofd aan de angst in onze samenleving? Hugo Reumkens gelooft dat bescheidenheid de oplossing is. 'Nu maar hopen dat onze bange bestuurders in deze moeilijke tijden ook de kracht van bescheidenheid zullen blijven onderkennen.'

'Hoe voorkom je een huilende weduwe zonder nabestaandenpensioen?'

Prof. mr. drs. Mark Heemskerk

De partner van een overledene heeft niet altijd recht op een nabestaandenpensioen. Mark Heemskerk vertelt hoe je zo'n huilende weduwe (m/v) voorkomt.

'Kunnen magistraten rekenen?'

Mr. Hans Pieters

Om een verdachte te veroordelen zijn minstens twee bewijsmiddelen nodig. Toch nemen rechters in de praktijk vaak genoegen met slechts één. Mr. Hans Pieters doet een voorstel om de ‘rekenkunde’ van magistraten te verbeteren.

'Waar moet je op letten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst?'

Mr. René Klomp

Een vaststellingsovereenkomst opstellen is geen eenvoudige opgave. Mr. René Klomp deelt in dit artikel 10 punten om op te letten.

'Biotechnologie en recht: werk aan de winkel!'

Prof. mr. Ybo Buruma

De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan razendsnel. We staan aan de vooravond van een spectaculaire ommekeer die ons voor nieuwe vragen stelt. 'Dit zijn vragen waar juristen zich nu op moeten voorbereiden', vindt Ybo Buruma.

'Hoe heurt het eigenlijk?'

Prof. mr. Roel Schutgens

Juristen hechten meer dan wie ook aan fatsoensregels, zegt Roel Schutgens. 'Er bestaat geen zinnig bezwaar tegen witte badstof sokken. Toch zul je de president van de Hoge Raad er nooit mee zien.'

'Rechtsstaat slecht voor de burgers?'

Mr. Fred Hammerstein

Volgens een onlangs verschenen onderzoeksrapport van HiiL zou de rechtsstaat slecht zijn voor de burgers. Dat is regelrechte demagogie en nog kletskoek ook, zegt mr. Fred Hammerstein.

'Drie transplantaties'

Prof. mr. Roel Schutgens

De Eerste Kamer buigt zich momenteel over het wetsvoorstel voor orgaandonatie. Bij de jurist roept dit voorstel verwondering op, zegt Roel Schutgens. Hij geeft drie transplantatiegerelateerde rechtsoverwegingen.

'Een vriend is geen vriend: onpartijdigheid in tijden van sociale netwerken'

Prof. mr. Jacques Sluysmans

Kun je een vriendschap op Facebook of LinkedIn gelijkstellen aan een 'echte' vriendschap? Jacques Sluysmans over 'netwerkvriendschappen' en wat dat betekent voor onpartijdigheid in de rechtszaal.