KDC zoekt vrijwilligers voor het ontcijferen van handtekeningen

Datum bericht: 4 september 2017

Transcribeer handtekeningen van het Volkspetitionnement 1878

volkspetitionnement
Bent u benieuwd of uw geboortedorp ook in actie kwam om de bijzondere school te redden in 1878 en of uw voorgeslacht daar voor tekende? Wilt u meewerken aan het onderzoek naar de basis voor de verspreiding van de democratie in Nederland? Doe dan mee met de VeleHanden actie om de handtekeningen van het Volkspetitionnement te ontcijferen en in te voeren via www.vp1878.nl

Achtergrond

In de zomer van 1878 was katholiek en protestants Nederland in rep en roer. Een nieuwe onderwijswet zou de kosten voor de ongesubsidieerde bijzondere scholen opstuwen waardoor hun voortbestaan bedreigd werd. Orthodox-protestantse politici onder leiding van Kuyper organiseerden een petitie aan de koning. De katholieke pers volgde deze actie op de voet en organiseerden hun eigen petitionnement, uitgevoerd door de redactie van dagblad De Tijd. Via een circulaire van de aartsbisschop van Utrecht, mgr. A.I. Schaepman, de neef van de latere katholieke leider Herman Schaepman, zocht katholiek Nederland een breed draagvlak voor de petitie. Die probeerde eerst de Tweede Kamer, daarna de Eerste Kamer en als laatste hoop de koning (Willem III) op andere gedachten te brengen. Katholieken tekenden dus in één maand drie petities met respectievelijk 148.000, 168.000 en 164.000 handtekeningen. Aangezien alleen de (meestal) mannelijke gezinshoofden de katholieke lijst tekenden en de protestanten ook vrouwen en sympathisanten lieten tekenen waarmee ze 305.000 namen verzamelden, was de steun dus vergelijkbaar groot.

Wat levert het op?

Het meedoen aan dit project levert informatie over lokale netwerken: wie hoorde bij wie? Wie was te motiveren voor een publieke proteststem? U verbreedt uw historische horizon. U kunt gemakkelijk thuis op uw eigen tempo meewerken aan een belangrijk project. U krijgt advies van deskundigen en uitnodigingen voor bijeenkomst (zie een impressie van de vrijwilligersbijeenkomst op 30 juni 2017 in Nijmegen)

Voor meer informatie over dit project, info@kdc.ru.nl of 024-3612457.