Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Wouter Weijers

'Ik heb iets te veroveren en de studenten ook'

Wouter Weijers
Universitair docent Moderne en eigentijdse kunst Wouter Weijers

Dr. Wouter Weijers is universitair docent Moderne en eigentijdse kunst. Hij volgde de lerarenopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en studeerde Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Verbeelde herinnering. Essays over naoorlogse kunst en het cultureel geheugen.

Zijn grootste interesse gaat uit naar kunst die zichtbaar maakt wat nog niet eerder zo werd gezien of waar eerder nog niet zo over werd gedacht. Vaak gaat het daarbij om vormen van kunst die nog onbestemd lijken en waarvan de onbekendheid soms onbemind maakt. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik heb iets te veroveren en de studenten ook’.

Voor hem geldt daarbij niet zozeer de vraag wat een kunstwerk nu precies betekent als wel op welke wijzen het betekenissen verkrijgt: "Ook in de kunstgeschiedenis is, als elders in de wetenschap, waarheid afhankelijk van methoden en perspectieven van interpretatie en wordt zo voortdurend opnieuw gecreëerd."

Zijn onderzoek richt zich op de kunst na 1945 en in het bijzonder op de wijze waarop herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen in de wereld gestalte krijgen in kunstwerken. Zo schreef hij onder meer over het monument Reflecting Absence in New York ter nagedachtenis aan de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, over de relatie van de Duitse kunstenaars Anselm Kiefer en Gerhard Richter tot de Tweede Wereldoorlog en over de herinnering aan de slavernij in het werk van de Amerikaanse kunstenaar Kara Walker.


Sigmar Polke
Nieuwsgierig naar de werken die deze docent bestudeert in zijn onderzoek? Lees in 'Kunstwerk onder de loep' zijn analyse van het werk van Sigmar Polke.