Active Living levert bijdrage aan e-book beweegstimulering vmbo-jeugd

Jongeren in het vmbo sporten zo’n 15% minder dan jongeren in andere opleidingstypen. Het is belangrijk zij aan de beweegrichtlijnen voldoen, want regelmatig bewegen heeft een positief effect op verschillende aspecten van gezondheid, denk aan het voorkomen van chronische aandoeningen, het verbeteren van de mentale gezondheid en meer sociale contacten.

Prof. dr. Bert Steenbergen (Active Living, FSW) heeft samen met onderzoekers van o.a. Hanze hogeschool, Mulier Instituut. Kenniscentrum Sport & Bewegen en ZonMw een bijdrage geleverd aan een e-book voor professionals in het vmbo-onderwijs. Het boek biedt inspiratie om toekomstige  beweeginitiatieven optimaal aan te laten sluiten bij alle jongeren in het vmbo.

Bert Steenbergen: "Bijvoorbeeld door de doelgroep vanaf de start bij de gewenste activiteiten en toekomstig onderzoek te betrekken zodat er programma’s worden ontwikkeld waar zij achter staan. Maar ook door zoveel mogelijk voort te bouwen op bestaande wetenschappelijke en praktijkkennis."

Het e-book vormde een belangrijke bron voor de in 2021 door ZonMw georganiseerde Sandpit, waar onderzoekers, praktijkprofessionals, en de jongeren zelf in slechts een week intensief hebben toegewerkt naar een projectvoorstel. De uitgewerkte aanvraag is inmiddels bij ZonMw ingediend en uiterlijk 1 april volgt het besluit van ZonMw over honorering.

Lees hier het volledige e-book.