Sign Language Linguistics

Binnen de onderzoeksgroep Gebarentaal aan de Radboud Universiteit Nijmegen doen horende en dove medewerkers samen onderzoek naar Nederlandse Gebarentaal (NGT). Wanneer gebruiken doven één hand om te gebaren en wanneer twee? Hoe werkt het in je hoofd als je zowel Nederlandse Gebarentaal als het Nederlands beheerst? Hoe kan het dat doven en tolken zo makkelijk communiceren met de gebruikers van andere gebarentalen? Met deze en andere vragen houdt de onderzoeksgroep Gebarentaal zich bezig.

Bezoek de Engelse pagina voor meer informatie over deze onderzoeksgroep.

Onderzoeksprojecten

Kinderen oefenen gebaren in de klas

Lesmateriaal over gebarentaal en doofheid voor basisscholen

Onderzoekers ontwikkelen in dit project lesmateriaal over gebarentaal en doofheid.

People using sign language

EASIER – Intelligente automatische vertaling van gebarentaal

EASIER stelt een innovatief, intelligent vertaalframework voor dat dove personen in het centrum van de interactie plaatst, of die nu op school, op het werk of thuis plaatsvindt.

Veelgestelde vragen 

Waar kan ik gebarentaal leren?

Dat kan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, via het talencentrum Radboud in'to Languages. Woon je niet in de regio Nijmegen? Kijk dan op de adressenlijst bij het Nederlands Gebarencentrum voor een basiscursus.

Is gebarentaal internationaal?

Nee. Lees er meer over op gebareninzicht.nl.

Zijn er dialecten in Nederlandse Gebarentaal?

Jazeker. Op Kennislink wordt er meer over verteld.

Meer lezen?

Wij zijn uiteraard niet de enigen die onderzoek doen naar gebarentaal. Wellicht vind je het leuk om ook een kijkje te nemen op de websites van de verschillende organisaties, universiteiten en stichtingen waar we mee samenwerken.

Corpus NGT

De website Corpus NGT biedt een verzameling video-opnames van verhalen en gesprekken tussen doven, opgenomen tussen 2006 en 2008. Dove en horende mensen hebben samengewerkt om een zo groot mogelijk corpus van goede kwaliteit op te bouwen.

Corpus NGT

Medewerkers

Medewerkersoverzicht

Contactinformatie

Location

Erasmusgebouw

Erasmusplein 1
6525HT Nijmegen
Postadres
Postbus 9103
6500HD NIJMEGEN