Bestuurskunde

De afdeling Bestuurskunde houdt zich bezig met het oplossen van maatschappelijke problemen. De afdeling stelt studenten, overheden en (semi-)publieke organisaties in staat om processen van het openbaar bestuur, gericht op het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken, te begrijpen en aan te pakken. Daartoe maken medewerkers onder meer gebruik van inzichten uit andere disciplines, zoals rechten, economie, politicologie, psychologie en sociologie. Lees hier meer over het verhaal van de Faculteit der Managementwetenschappen.

Onderzoek

De afdeling Bestuurskunde doet grensverleggend onderzoek naar de uitdagingen waar beleidsmakers vandaag de dag voor staan. Ons onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research. Bekijk hier alle publicaties.

Onderzoek in beeld

Hieronder is het onderzoek van de afdeling Bestuurskunde deels uitgelicht. Bekijk hier het volledige nieuwsoverzicht en alle lopende projecten.

Co-production and co-creation

Co-production in Public Services

Coproductie is een specifieke vorm van burgerparticipatie, waarbij burgers een actievere en directere rol spelen in het ontwerp en de levering van openbare diensten dan bij andere vormen van participatie. Dit onderzoek richt zich op dit onderwerp.

Gezicht van een man in de schaduw

Psychologische veiligheid van frontlijnwerkers: op weg naar betere dienstverlening

Dit project combineert verschillende theoretische perspectieven en methoden (etnografie, vragenlijstonderzoek en vignetexperiment) om de psychologische veiligheid van frontlijnwerkers te bestuderen, om zo publieke dienstverlening te verbeteren.

Work life

WORKLIFE consortium

In dit project worden verschillende wetenschappers en maatschappelijke spelers bij elkaar gebracht om te onderzoeken wat de oorzaken en gevolgen zijn van een disbalans tussen werk- of studieverplichtingen en verantwoordelijkheden thuis.

Wetenschapper in beeld

Matthijs Moorkamp portret

Wat doet de overheid na tragische vuurwerkrampen als Culemborg en Enschede? Voert zij verbeteringen door in haar wetgeving en beleid? Trekt zij lessen uit wat er mis ging? Matthijs Moorkamp, universitair hoofddocent Besturen van Veiligheid bij de afdeling Bestuurskunde, analyseerde als lid van het onderzoeksteam van de Universiteit Twente samen met de andere leden van het team 250.000 pagina’s aan documentatie en bracht het rapport ‘Lessen van twee vuurwerkrampen’ uit. Matthijs Moorkamp is hierover geïnterviewd in de FM Focus. 

Lees hier het interview

Contactinformatie

Locatie

Elinor Ostromgebouw

Heyendaalseweg 141
6525AJ Nijmegen
06-21837498
Postadres
Postbus 9108
6500HK NIJMEGEN