Politicologie

De wereld verandert. Globalisering en technologische ontwikkelingen hebben het vermogen van regeringen aangetast om de evolutie van hun respectieve samenlevingen vorm te geven. Belangrijke instellingen van internationale en binnenlandse orde krijgen steeds meer te maken met verzet. Wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, migratie, economische crises, terrorisme of conflicten tussen grote machten vormen een uitdaging voor regeringen, internationale organisaties, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door de complexiteit en onderlinge verbondenheid van de hedendaagse politiek, moeten deze actoren de eisen van hun stakeholders en burgers op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau beheren en daarop inspelen. Hoe doen ze dit? En hoe moeten ze handelen?

De afdeling Politicologie onderzoekt deze en aanverwante vragen over macht, samenleving en het openbare leven in haar onderzoek en onderwijs. Zij doet dit om de capaciteiten en vaardigheden te bevorderen van betrokken en kritische burgers, die vragen en oplossingen nastreven van de politieke gemeenschap en het burgerlijk leven. Lees hier meer over het verhaal van de Faculteit der Managementwetenschappen.

Opleidingen 

 

 

Programma evaluatie

Onlangs is het rapport (in het Engels) verschenen.

Bekijk het hier

Onderzoek

Het onderzoeksprogramma van de afdeling focust op legitimiteit en institutionele verandering: institutionele verandering (wereldwijd, regionaal, nationaal) kan tegemoet komen aan eisen en kan capaciteiten beïnvloeden; legitimiteit is onmisbaar om institutionele verandering te bewerkstelligen, terwijl institutionele prestaties de legitimiteit beïnvloeden en daarmee de veerkracht van samenlevingen op de lange termijn. Het onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research. Bekijk hier alle publicaties van de afdeling.

Over onze afdeling

Wil je meer te weten komen over waar wij als afdeling Politicologie voor staan, wat ons uniek maakt en waar wij ons op richten in ons onderzoek en onderwijs? Bekijk dan de video.

Onderzoek in beeld

Hieronder is het onderzoek van de afdeling Politicologie deels uitgelicht. Bekijk hier het volledige nieuwsoverzicht en alle lopende projecten.

Alex Lehr en Carolien van Ham

Carolien van Ham en Alex Lehr ontvangen KNAW-beurs voor onderzoek naar economische ongelijkheid en democratische steun

Wanneer leidt steeds hogere economische ongelijkheid tot democratische erosie? Om die vraag te beantwoorden, ontvingen Carolien van Ham en Alex Lehr een KNAW-beurs ter waarde van 200.000 euro uit het Fonds Staatsman Thorbecke.

Portret Indra Römgens

Indra Römgens in BNR podcast over Nederland als belastingparadijs

Is de reputatie van Nederland als 'belastingparadijs voor grote bedrijven' terecht of niet? En wat heeft de overheid gedaan om belastingontwijking, door grote internationale bedrijven, aan banden te leggen?

Promotie Niek Kok

Alumnus Niek Kok promoveerde op 'Learning from moral case deliberation in the ICU'

Op 6 maart jl. promoveerde onze alumnus Niek Kok op het proefschrift 'Learning from moral case deliberation in the ICU: effects on moral distress, burnout, and organisational culture'.

Blogs and interviews

Indigenous social movements

Studentenblog: Degrowth or ecomodernism? A response to Rutger Bregman

Dutch historian Rutger Bregman, famous for berating billionaires at the World Economic Forum over tax avoidance, was once again caught up in controversy. Camiel Bus outlined degrowth’s theoretical merit in connection with ecomodernist literature.

Portret Lilian Marijnissen

"Tijdens je studie leer je analytisch denken"

Als kind wilde SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen graag dierenarts worden. Toch koos ze jaren later voor de studie Politicologie in Nijmegen: “Ik wilde begrijpen hoe ongelijkheid ontstaat, zodat ik daar invloed op kon hebben.”

Marcel Wissenburg FM Focus

Klimaatdoelen hebben sterke filosofische grondslagen in het liberalisme

Klimaatverandering: volgens hoogleraar Politieke Theorie Marcel Wissenburg en alumnus Politicologie en Tweede Kamerlid Silvio Erkens domineren vooral klimaatontkenners en klimaatactivisten het maatschappelijk debat.

Contactinformatie

Locatie

Elinor Ostromgebouw

Heyendaalseweg 141
6525AJ Nijmegen
024-3612113
Postadres
Postbus 9108
6500HK NIJMEGEN