Sectie Bedrijfskunde

De afdeling Bedrijfskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen biedt hoogwaardig en maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, met de nadruk op maatschappelijke aspecten en processen. Aan de Radboud Universiteit richten we ons expliciet op de sociale en maatschappelijke processen en hun fundamentele rol in organisaties en relaties met hun stakeholders. Deze processen worden benaderd vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief: onze studenten leren begrijpen wat organisaties zijn door ze te zien als sociale systemen in interactie met hun bedrijfsecosysteem, als instellingen en in relatie tot hun stakeholders. Het programma bereidt hen voor op hun rol als verantwoordelijke besluitvormers door als toekomstig leider kritisch na te denken over hun eigen impact op organisaties. Lees hier meer over het verhaal van de Faculteit der Managementwetenschappen.

Onderzoek

Het onderzoeksprogramma van Bedrijfskunde richt zich op de meervoudige waarden die ten grondslag liggen aan verantwoordelijkheid, de voorwaarden die nodig zijn om die waarden te realiseren en de interventies die gericht zijn op de transitie van organisaties naar een verantwoordelijke organisatie. Ons onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research.

Onderzoek in beeld

Hieronder is het onderzoek van de afdeling Bedrijfskunde deels uitgelicht. Bekijk hier het volledige nieuwsoverzicht en alle lopende projecten.
 

Repair tech

Nieuwe studie: Waarom worden technische producten jarenlang gebruikt en andere snel weggegooid?

Paolo Franco, universitair docent Marketing, onderzocht hoe klanten actief bijdragen aan de verlenging van de productlevenscyclus en dat bedrijven dit "entropiewerk" moeten overwegen voordat ze ingrijpen.

Sandrino Smeets portret

Het grote ‘ik heb u begrepen’- moment van Ursula von der Leyen

Sandrino Smeets doet al jaren onderzoek naar crisisonderhandelingen in de Europese Unie. Lees nu zijn nieuwe opinie in de Volkskrant over Ursula von der Leyen.

Groenvermogen

NWO subsidie voor HySUCCESS consortium

HySUCCESS consortium van start om sociaaleconomische aspecten en implementatie van waterstof te onderzoeken

Portretfoto Roy Jakobs

Alumni aan het woord: Roy Jacobs

Als CEO van Philips bevindt Roy Jakobs, alumnus Bedrijfskunde, zich voortdurend in een omgeving vol inspiratie en innovatie. Impact maken in de gezondheidszorg doet hij door in te zetten op maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en gebruiksgemak van technologie: “Niemand kan dit alleen. We moeten denken in ‘open systemen’ als het gaat om de zorg.”

Lees het artikel