Sectie Bedrijfskunde

De afdeling Bedrijfskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen biedt hoogwaardig en maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, met de nadruk op maatschappelijke aspecten en processen. Aan de Radboud Universiteit richten we ons expliciet op de sociale en maatschappelijke processen en hun fundamentele rol in organisaties en relaties met hun stakeholders. Deze processen worden benaderd vanuit een sociaalwetenschappelijk perspectief: onze studenten leren begrijpen wat organisaties zijn door ze te zien als sociale systemen in interactie met hun bedrijfsecosysteem, als instellingen en in relatie tot hun stakeholders. Het programma bereidt hen voor op hun rol als verantwoordelijke besluitvormers door als toekomstig leider kritisch na te denken over hun eigen impact op organisaties.

Onderzoek

Het onderzoeksprogramma van Bedrijfskunde richt zich op de meervoudige waarden die ten grondslag liggen aan verantwoordelijkheid, de voorwaarden die nodig zijn om die waarden te realiseren en de interventies die gericht zijn op de transitie van organisaties naar een verantwoordelijke organisatie. Ons onderzoeksprogramma is ingebed in het Institute for Management Research.

Onderzoek in beeld

Hieronder is het onderzoek van de afdeling Bedrijfskunde deels uitgelicht. Bekijk hier het volledige nieuwsoverzicht en alle lopende projecten.
 

Portretfoto Ayse Saka-Helmhout horizontaal

Multinationals kunnen op lange termijn invloed uitoefenen met zowel morele als strategische bedoelingen

Ayse Saka-Helmhout, hoogleraar Comparative Management bij de afdeling Bedrijfskunde, bestudeerde wat multinationals doen om deze uitdagingen aan te pakken en welke factoren een rol spelen bij het bereiken van sociale impact op de lange termijn.

2 wooden dices are thrown on the boardgames

Bordspel Energiek

Het bordspel Energiek is ontwikkeld door onderzoekers van de Radboud Universiteit en leert spelers meer over de energietransitie in Nederland. Energiek richt zich op bedrijven, scholieren en het brede publiek.

Portret Vera Blazevic en Roel Schouteten

Kunstmatige intelligentie: vriend of vijand?

Kunstmatige intelligentie (KI) is ‘hot’. Maar wat is KI en hoe zal het ons beïnvloeden? We vroegen het Vera Blazevic, hoofddocent Marketing en Roel Schouteten, hoofddocent Strategisch Personeelsmanagement.

Portretfoto Roy Jakobs

Alumni aan het woord: Roy Jacobs

Als CEO van Philips bevindt Roy Jakobs, alumnus Bedrijfskunde, zich voortdurend in een omgeving vol inspiratie en innovatie. Impact maken in de gezondheidszorg doet hij door in te zetten op maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en gebruiksgemak van technologie: “Niemand kan dit alleen. We moeten denken in ‘open systemen’ als het gaat om de zorg.”

Lees het artikel