De afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies richt zich in onderzoek en onderwijs op de wisselwerking tussen culturele diversiteit en ongelijkheid. Deze is complex en de analyse ervan wordt bemoeilijkt doordat de culturele identiteit van mensen in het maatschappelijke debat niet altijd helder wordt onderscheiden van de positie die ze bekleden op de sociaaleconomische ladder. Om die reden richt de afdeling zich zowel op de studie van culturele diversiteit en ongelijkheid in discussies en discoursen als in sociale praktijken.
Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies
Onderzoek
Wij bestuderen de interactie tussen diversiteit en ongelijkheid vanuit disciplinaire perspectieven, door antropologie en ontwikkelingsstudies samen te laten werken. Het onderzoeksprogramma is ingebed in het onderzoeksinstituut Radboud Social Cultural Research (RSCR). Via dit instituut verdiepen we ons in de complexe dynamiek van diversiteit en ongelijkheid, waarbij we hun veelzijdige aspecten en implicaties onderzoeken. Binnen dit kader concentreren onze onderzoekers zich op twee specifieke subonderwerpen:
Inequality and Relatedness in Multicultural Societies
In dit subthema concentreren we ons op de impact van migratie en mobiliteit op samenlevingen, met name met betrekking tot sociaaleconomische ongelijkheid in multiculturele natie-staten.
Diversity, Markets, and Natural Resources
In dit subthema onderzoeken we hoe diversiteit van invloed is op de vorming van verschillende markten, de regels die de participatie van mensen in die markten beheersen, en de ongelijke verdeling van macht onder marktdeelnemers.
Onze afdeling
Contactinformatie
Maria Montessorigebouw
6525GD Nijmegen