Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen

Afdeling

Over opvoeding en onderwijs hebben we allemaal een mening. Iedereen weet er wel iets van én heeft er zelf mee te maken (gehad). Pedagogen en onderwijskundigen bestuderen het gedrag van mensen en de processen die zich tussen hen afspelen in opvoeding, onderwijs, vorming en hulpverlening.

Onderzoek

De pedagogiek levert vanuit wetenschappelijk onderzoek een bijdrage aan de verbetering, verandering en preventie van problemen bij kinderen, jongeren en jong volwassenen. Onderwijswetenschappen doet dat in het onderwijs op alle niveaus: van primair onderwijs tot het leren in arbeidsorganisaties. 

Ons onderzoek vindt plaats binnen de onderzoeksinstituten Behavioural Science Institute (BSI) en Donders Institute

RU COOL

Onze studenten verbinden theorie en praktijk, ontwikkelen zich tot scientist-practitioners en maken het verschil met een onderzoekende houding. Via RU COOL werken we samen met partners uit GGZ, gehandicaptenzorg en onderwijs om kennis te delen. Interesse in samenwerking? Neem contact op met dr. Judith Stoep.

Stages

Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstige collega’s in het primair onderwijs? En vind je het belangrijk dat zij lesgeven op basis van wetenschappelijke inzichten? Dan zijn stagiaires van de opleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs (PWPO) wellicht iets voor jou.

Onze studenten leren theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Naast goed universitair onderwijs is een leerzame stage daarbij onmisbaar. In opleidingsscholen werken basisschoolleerkrachten en universitaire docenten nauw samen en leren zij van én met elkaar.

Nieuws

Docent legt leerling iets uit

Uniek experiment op basisscholen: wat zijn de succesfactoren bij tweetalig onderwijs?

Tien jaar lang deden zeventien scholen in Nederland iets bijzonders: ze boden onderwijs vanaf de kleuterklassen voor de helft van de tijd aan in het Nederlands, de andere helft in het Engels. Leerkracht en orthopedagoog Hedi Kwakkel volgde deze pilot

Studenten op de campus

‘Zonder de juiste sociale relaties hou je gezonde voedingskeuzes moeilijk vol’

Stimuleren familie, vrienden en andere bekenden jongvolwassenen om duurzamere voedingskeuzes te maken? Of hinderen ze daar juist bij? Dat gaat gedragswetenschapper Nina van den Broek de komende drie jaar samen met jongvolwassenen onderzoeken.

Plantje groeit tussen steen

Van intuïtie naar methode: succesvolle werkwijze in de zorg krijgt wetenschappelijke basis

Een behandelmethode die in de zorg al jaren het ene na het andere succes boekt, maar tot nu toe nog niet het podium vond, heeft met het promotieonderzoek van Carine Heijligers en Sonja Graafstal een stevige wetenschappelijke onderbouwing gekregen.