Sociologie

De afdeling Sociologie bestudeert opvattingen en gedrag in de maatschappij en hoe dit ons en de samenleving beïnvloedt. In het bijzonder voeren we, met geavanceerde methoden in statistiek, kwantitatief onderzoek uit naar thema's zoals saamhorigheid en sociale ongelijkheid. We onderzoeken verschillende samenlevingen in verschillende tijdsperiodes en landen. We nemen grootschalige enquêtes af, die we vervolgens analyseren aan de hand van gevestigde theorieën en onze hypotheses. Zo krijgen we waardevolle nieuwe inzichten in sociale trends en patronen. 

Onderzoek

Ons onderzoek verkent onderwerpen zoals de longitudinale studie naar crimineel gedrag en het onderzoek naar de culturele voorkeuren van mensen. Ons onderzoeksprogramma is ingebed in het onderzoeksinstituut Radboud Sociaal Cultureel Onderzoek (RadboudSCR).

Ontdek onze meest recente onderzoeksprojecten

Lid van het ICS

We zijn lid van het Interuniversitair Centrum voor Sociaal Wetenschappelijke Theorie en Methodologie, een academische instelling die zich richt op het bieden van opleidings- en onderzoeksmogelijkheden in verschillende domeinen, zoals de sociale wetenschappen. 

Ontdek het ICS

Nieuws

Bijbel met evangelie

‘Het Evangelisme’ bestaat niet

Door de demografische verschillen binnen religieuze groepen in kaart te brengen, kunnen we een meer genuanceerd begrip ontwikkelen van geloofsbeleving en de rol van religie in de samenleving.

Anuschka Peelen

Anuschka Peelen wint KHMW Jan Brouwer Scriptieprijs

Anuschka Peelen heeft de KHMW Jan Brouwer Scriptieprijs voor Sociologie en Antropologie gewonnen met haar scriptie ''A changing climate change climate? A meta-analysis of (polarization in) climate change attitudes between 1986 and 2022''.

Nella Geurts

Nella Geurts wint NSV Dissertatieprijs 2023

De NSV Dissertatieprijs 2023 gaat naar socioloog Nella Geurts. De NSV bekroont eenmaal per twee jaar de beste sociologische dissertatie die in de twee voorafgaande jaren aan een Nederlandse universiteit is verdedigd.

Contactinformatie

Locatie

Maria Montessorigebouw

Thomas Van Aquinostraat 4
6525GD Nijmegen
024-3613013
Postadres
Postbus 9104
6500HE NIJMEGEN