Radboud AI

De AI-onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc werken samen met het bedrijfsleven en andere organisaties om kunstmatige intelligentie naar een hoger niveau te tillen. We delen expertise in de breedste zin van het woord, waaronder op het gebied van machine learning, neurotechnologie, ethiek en gezondheid. Door middel van interdisciplinaire samenwerking tussen onderzoekers bevorderen we de ontwikkeling van innovatieve en maatschappelijk relevante AI-oplossingen. Dat doen we met Radboud AI: een campusbreed initiatief van alle zeven faculteiten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc.

Voor professionals

Radboud AI versterkt het AI-ecosysteem door actief bedrijven en netwerken te verbinden met onze instituten, van regionaal tot internationaal. Ben je werkzaam bij een (groot) bedrijf of andere organisatie en wil je samenwerken met ons? Mail naar: radboudai [at] ru.nl (radboudai[at]ru[dot]nl). Of ontdek enkele voorbeelden van huidige samenwerkingen, van het MKB Datalab tot onze samenwerkingen met organisaties als Alliander en ASMPT. 


 

MKB Datalab-Oost

Ben je een MKB’er en wil je graag verkennen welke mogelijkheden AI kan bieden voor je bedrijf? Het MKB Datalab-Oost kan hierbij helpen! Onze studenten AI en Data Science voeren onder begeleiding van onze docenten een opdracht uit voor je bedrijf.

Ontdek wat het MKB Datalab-Oost kan bieden

AI-onderwijs voor professionals

Bij de Radboud Universiteit leer je hoe je AI op een verantwoorde manier kunt toepassen om bijvoorbeeld bedrijfsprocessen te optimaliseren, met oog voor maatschappelijke kansen én risico's. 

Ontdek onze nascholingsmogelijkheden

Zo werken we samen met ASMPT

Faysal Boughorbel is directeur R&D AI en Computer Vision bij ASMPT, een wereldwijd bedrijf in de halfgeleidersector. Sinds 2017 werkt hij samen met de Radboud AI. Wat levert die samenwerking deze twee partijen op? 

Lees verder

Alliander en Radboud Universiteit

Door onderwijs, onderzoek en het werkveld beter op elkaar te laten aansluiten, willen energienetwerkbedrijf Alliander en de Radboud Universiteit bijdragen aan de energietransitie. De omslag naar meer duurzaam energiegebruik vraagt om strategische samenwerking.

Ontdek onze samenwerking

Radboud AI: een breed perspectief op AI

AI & Energie

Hoe kunnen we AI inzetten om de energietransitie te bewerkstelligen? Samenwerkingen op dit gebied zijn het 
AI for Energy Grids Lab (ICAI lab) en de strategische samenwerking met Alliander 

AI & Gezondheid

AI wordt voor een breed scala aan medische toepassingen ontwikkeld. Van het monitoren van de ziekte van Parkinson en het opsporen van kanker tot hartaandoeningen. Samenwerkingen zijn: Radboud AI for Health (ICAI lab), HealthyAI Lab (ICAI lab), MERAI Lab (ICAI lab), AI for Parkinson Lab (ICAI lab), AI for Precision Health, Nutrition & Behaviour (ICAI lab) en het CARA Lab (ICAI lab).

AI & Taal- en spraak technologie

Radboud Universiteit onderzoekers richten zich op een innovatieve ontwikkeling van taal- en spraaktechnologie, onder andere binnen het Centrum voor Taal en Spraak technologie (CLST). Onderwerpen varieren van het gebruik van Large Language Models (LLMs), computationele taalkunde, natural language processing (NLP), spraakherkenning tot chatbots, in verschillende toepassingsgebieden. Bekijk ook: Responsible AI for Voice Diagnostics (RAIVD), ManuscriptAI en HYBRIDS.

AI & Chemie

Kan AI ons helpen nieuwe chemische verbindingen en materialen van de toekomst te ontwikkelen? Dit wordt onderzocht en uitgevoerd in het Robotlab for Big Chemistry. Dit programma combineert chemisch onderzoek, hoogwaardige robotica technologieën, grote hoeveelheden data en kunstmatige intelligentie. 

AI & Onderwijs

Wetenschappers en bedrijven werken samen met het basis, voortgezet en speciaal onderwijs aan slimme technologie voor leraren en leerlingen in het Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI) .  NOLAI onderzoekt de kansen en ontwikkelingen die nieuwe intelligente technologieën met zich meebrengen in de praktijk. Dit wordt gedaan samen met het onderwijs en bedrijfsleven, om zo betrouwbare producten voor leraar en leerling te ontwikkelen.

AI & Juridische, ethische en maatschappelijke aspecten

Hoe veranderen AI en digitalisering onze normen, werkwijzen en wetgeving? Welke invloed heeft AI en digitalisering op onze democratie, vrijheid, rechtvaardigheid, solidariteit, privacy, veiligheid en manier van werken? Dit alles wordt onderzocht binnen iHub

AI & Data

Nieuwe AI algoritmen ontwikkelen is alleen mogelijk met goed gestructureerde data. We zetten een duurzame digitale infrastructuur op voor de hele Radboud campus binnen het Healthy Data-programma.  

AI basisprincipes & machine learning

We onderzoeken en verbeteren AI algoritmen via op wiskunde gebaseerde theorieën, methoden en tools en leiden een nieuwe generatie machine learning onderzoekers op binnen de ELLIS Unit. Bekijk ook Foundations for Robust Runtime monitoring (FuRoRe) waar we een aantal algoritmen ontwikkelen die we, in een labsetting, op waarschuwingsmechanismen in verschillende domeinen toepassen.

AI & Neurotechnologie

AI wordt ingezet om zicht bij blinden, gehoor bij doven en communicatiemogelijkheden met verlamde mensen te bewerkstelligen. Daarnaast worden nieuwe machine-learning algoritmen ontwikkeld om op het brein geinspireerde rekentechnologieën te bewerkstelligen. Deze ontwikkelingen vinden plaats in het Donders AI for Neurotech Lab (ICAI lab) en het ASMPT ICAI Lab (ICAI lab) 

Radboud AI Event: see you in 2026!

Ruim 350 AI-professionals kwamen op donderdag 13 februari naar De Vasim. Radboud AI organiseerde in samenwerking met Radboud Healthy Data het event Collaboration for Sustainable Growth. ‘De EU moet fors investeren in duurzame AI’, zo liet keynotespreker Pim Haselager weten. In 2026 organiseren we de volgende editie. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte. 
 

Nieuws

Teacher in residence Wouter Jansen en CitoLab-onderzoeker Eva de Schipper presenteren op de NOT het NOLAI co-creatieproject Open vragen nakijken met AI

Nakijktechnologie met AI | NOLAI-whitepaper

In hun whitepaper zetten teacher in residence Wouter Jansen en Eva de Schipper van CitoLab vijf vragen op een rij die je je als docent of schoolleider zou moeten stellen voordat je AI inzet voor nakijkwerk.

Zwart gat

Zelflerend neuraal netwerk kraakt iconische zwarte gaten

Een team astronomen onder leiding van Michael Janssen (Radboud Universiteit) voorspelt dat het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg bijna op topsnelheid draait.

Webinar Kilian en Annelies

Webinar Generieke versus Educatieve AI

Op 10 april vertelden NOLAI's teachers in residence Annelies de Mol en Kilian Geryszewski in hun webinar alles over het verschil tussen generieke AI en educatieve AI. Meer dan 80 geïnteresseerden keken en luisterden mee. Kijk hier het webinar terug.

Over Radboud AI

Radboud AI omvat alle 7 faculteiten, meer dan 200 onderzoekers, 50 PhD studenten en 1000 studenten. Het begrijpen en simuleren van de hersenen neemt bovendien een speciale plaats in binnen de bachelor en master AI aan de Radboud Universiteit. Ook hebben we een nauwe samenwerking met verschillende wereldberoemde onderzoeksinstituten, die zich op onze campus bevinden, zoals het Donders Instituut en het Max Planck Instituut

Bestuur

Het bestuur van Radboud AI bestaat uit Tom Heskes, Serge Thill, Pim Haselager, Sasha Caron, Colin Jacobs, Martha Larson, Bram van Ginneken, Jeroen van der Laak, Vera Blazevic, Andre Marquand, Dirk van Schaijk en Esther van Straten.

Adviesraad

De Radboud AI adviesraad bestaat uit Alain van Gool, Bert Kappen, André Janssen, Inge Molenaar, Wilhelm Huck, Natascha Rietdijk, Tibor Bosse en Marcel van Gerven

Blijf op de hoogte

Elke maand versturen we een nieuwsbrief van en voor AI-onderzoekers van Radboud over nieuwe projecten, interessante ontwikkelingen en evenementen.

Meld je aan voor de Radboud AI nieuwsbrief
 

Samenwerkingsverbanden

ELLIS

Het European Lab for Learning and Intelligent Systems (ELLIS) brengt excellente academische instituten samen op het gebied van machine learning. Radboud Universiteit is een van de weinige universiteiten in Nederland met een ELLIS Unit. De missie van de ELLIS Unit Nijmegen is om theoretisch en toegepast onderzoek op het gebied van machine learning te stimuleren en om de nieuwe generatie machine learning onderzoekers op te leiden.

Lees meer over onze ELLIS unit

CLAIRE, AI-hub Oost Nederland en de Nederlandse AI Coalitie

We werken samen met verschillende partners, zowel andere universiteiten als toonaangevende industriële partners, van regionaal tot internationaal niveau. Als universiteit staan we midden in de samenleving. Juist op het grensvlak van overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en andere kennis- en onderwijsinstellingen zorgt samenwerking voor kansen. 

Radboud AI is onder meer aangesloten bij deze netwerken: CLAIRE AI, AI-hub Oost Nederland en de Nederlandse AI Coalitie.

Contactinformatie