Human Biology

Afdeling

Het onderzoek in de afdeling Human Biology is gericht op het begrijpen van fundamentele vragen over de regulatie van genexpressie door chromatin-architectuur, de impact van cellulaire stofwisseling en de (micro)omgeving op de vorming van chromatin-toestanden en transcriptionele variabiliteit. Het team is vooral geïnteresseerd in het begrijpen van deze paden tijdens veroudering en leeftijdsgerelateerde ziekten.

De afdeling maakt deel uit van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences.

Onderzoek

Het team van Peter Tessarz gebruikt (primaire) weefselculturen en 3D weefselmodellen om de verbinding tussen metabolisme en epigenetica op een mechanistisch niveau te ontrafelen, door gebruik te maken van biochemische, celbiologische en deep-sequencing methoden, waaronder ruimtelijke en single-cell resolutietechnologieën.

Een langetermijndoel van ons onderzoek is om paden binnen de as van metabolisme-epigenetica te identificeren die kunnen worden ingezet voor interventies die een positieve impact hebben op de uitkomst van ziekten en/of veroudering.

Ik wil ons onderzoek uitbreiden naar een meer klinische setting en de link tussen het metabolisme en het epigenoom in menselijke ziekten onderzoeken.

Peter Tessarz, hoogleraar Human biology

Contactinformatie

Postadres
Postbus 9101
6500HB NIJMEGEN