Center for Contemporary European Philosophy

Het Center for Contemporary European Philosophy (CCEP) is het enige wetenschappelijke centrum in Nederland gespecialiseerd in het onderwijs en onderzoek in de 20e en 21e -eeuwse continentale filosofie. Het centrum is geworteld in de sterke traditie in continentale filosofie van de Radboud Universiteit. Door alledaagse concepten aan kritisch filosofisch onderzoek bloot te stellen, dragen de onderzoekers bij aan een beter begrip van het maatschappelijke debat.

Uitgelicht

Marjolein Oele

Marjolein Oele benoemd als hoogleraar Filosofie van de Geesteswetenschappen

Marjolein Oele is met ingang van 1 juli benoemd als hoogleraar Filosofie van de Geesteswetenschappen aan de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Banner van het CCEP met daarop een detail van de letters CCEP, donkerrood tegen een felrode achtergrond.

Leopoldo Zea’s Philosophy of Latin American History and the End(s) of the Hegelian Dialectic

Deze lezing maakt onderdeel uit van de maandelijkse CCEP Lecture Series van het Center for Contemporary European Philosophy van de Radboud Universiteit. De voertaal van deze lezing is Engels. Bezoek de Engelse pagina voor alle informatie over dit...

Lacan, de doodsdrift en filosofie.

Dit proefschrift gaat over Jacques Lacans interpretatie van de doodsdrift, een psychoanalytisch begrip dat tot doel heeft het verbijsterende klinische fenomeen van dwangmatige herhaling op te helderen. Concreet biedt het proefschrift een theoretische...

Belangrijkste onderzoekslijnen

  • Een kritische dialoog tussen continentale filosofie en de natuurwetenschappen
  • De impact van gender, ras, seksualiteit, zwangerschap en intersectionaliteit op het concept van de mens
  • De betekenis van het antropoceen en nihilisme
  • Psychoanalytische kritiek op religie
  • Natuur en duurzaamheid

Onszelf begrijpen in de wereld van vandaag

Het CCEP bestudeert de metafysica en filosofische antropologie met methoden en perspectieven die het ontleent uit de fenomenologie, hermeneutiek en psychoanalyse. Het onderzoekt deze stromingen in een kritische dialoog met andere benaderingen die in de Europese filosofie van de 20ste eeuw naar voren kwamen. Het CCEP handelt vanuit de overtuiging dat de continentale filosofie een van de belangrijkste bronnen is om onszelf te begrijpen in de wereld van vandaag. 

Sinds haar oprichting in 2013, streeft het CCEP ernaar om de plek te zijn voor onderzoek en onderwijs in de continentale filosofie. Het CCEP onderhoudt daarom actieve banden met collega's en instellingen in de Engels-, Frans- en Duitstalige wereld, maar ook in landen als China, Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije en Rusland.

Nieuws

Geen inhoud beschikbaar

The critic of violence in Levinas and Derrida

Lacan, de doodsdrift en filosofie.

Freudian Psychoanalysis and/as Philosophy

Contactinformatie