Center for the History of Philosophy and Science

Het Center for the History of Philosophy and Science (CHPS) brengt historici van de filosofie en historici van de wetenschap bij elkaar in één onderzoeksgroep. Deze constellatie is unieke in de zin dat het CHPS filosofie en wetenschap onderzoekt als historisch met elkaar verweven velden. Het doel van het centrum is om de evolutie van de natuurfilosofie van de Oudheid tot de moderne natuurwetenschappen vandaag de dag te bestuderen. Het centrum is trots op zijn internationale reputatie voor academische uitmuntendheid, zijn succesvolle inspanningen op het gebied van valorisatie en zijn vermogen om nieuwe projecten en medewerkers aan te trekken.

Uitgelicht

ERC grant

ERC Starting Grants voor onderzoek naar magnetische schakelingen en Avicenna

Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Met deze beurs van 1,5 miljoen euro kunnen zij hun eigen onderzoeksgroepen starten en hun onderzoek uitbreiden.

Zeventiende-eeuws schilderij van Piazza Navona

Rubiconbeurs voor dr. Fiametta Iovine

Dr. Maria Iovine verkrijgt een Rubiconbeurs voor haar onderzoek naar Romeinse academische culturen aan het begin van de verlichting.

Het logo van het NWO

Succes bij Promoties in de geesteswetenschappen

Lisa Kampen en Sümer Şen hebben via het NWO programma Promoties in de geesteswetenschappen financiering verkregen voor hun onderzoeksprojecten over respectievelijk de ontwikkeling van de moderne psychologie en het concept van occasionalisme.

Belangrijkste onderzoekslijnen

  1. Het snijvlak van filosofie en wetenschap in de Griekse, Latijnse en Arabische tradities en hun hedendaagse receptie, evenals de ontwikkeling van de natuurwetenschappen.
  2. Antieke, middeleeuwse en vroegmoderne theorieën over ziel, verbeelding en perceptie
  3. De epistemologische, methodologische en ontologische grondslagen van de natuurwetenschappen naast hun religieuze en maatschappelijke implicaties
  4. Opvattingen over het leven op het snijvlak van natuur en cultuur van de klassieke oudheid tot nu
Een foto van de medewerkers van het Center for the History and Philosophy of Science

Evenementen

Government and Nature: Interventions in the History of Biopolitics

Contactinformatie