Radboud Center for Philosophy and Society

Het Radboud Center for Philosophy and Society (RCPS) positioneert zich op het snijvlak van filosofie en samenleving. Het RCPS onderscheidt zich door zijn directe filosofische betrokkenheid bij de empirische wetenschappen, maatschappelijke- en politieke stakeholders en concrete maatschappelijke vraagstukken.

Uitgelicht

Berchmanianum

Radboud Universiteit en Radboudumc leveren vijf nieuwe KNAW-leden

Jeanine Houwing-Duistermaat, Floris Rutjes, Tamar Sharon, Caroline Slomp en Caroline Klaver (Radboudumc) zijn gekozen tot nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Digital image of a coronavirus particle

Grote beurs voor coördinatie van onderzoek naar Long Covid

ZonMw heeft een beurs van €9 miljoen toegekend aan coördinatie van onderzoek naar Long Covid onder leiding van prof. dr. Vivienne Matthies-Boon

Cultureel conflict: Russische podiumgasten, weren of verwelkomen?

Cultureel conflict: Russische podiumgasten, weren of verwelkomen?

Moeten we Russische podiumgasten weren of verwelkomen? Geven we gehoor aan een boycot van Russische artiesten als teken van politieke solidariteit met Oekraïne? Of bieden we hen een podium en kiezen we voor culturele dialoog en uitwisseling?

Belangrijkste onderzoekslijnen

Het onderzoek van de filosofen die samenkomen in het RCPS concentreert zich in het bijzonder op ethiek en politieke filosofie van:

  • Ras
  • Democratie en haar uitdagingen
  • Gezondheid en gezondheidszorg
  • Digitalisering
  • Milieu en duurzaamheid

Geëngageerde filosofie

Het RCPS brengt ethici en politieke filosofen samen die zich bezighouden met hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen. De missie van het centrum is om de klassieke grenzen van de filosofie te verleggen en zich te engageren met andere disciplines, zoals geneeskunde en gezondheidszorg, politiek, sociologie, antropologie en natuurwetenschappen.

Gezien de expliciete maatschappelijke betrokkenheid van het centrum, hebben de leden van het RCPS regelmatig contact met mensen in het veld zoals activisten, politici, medische professionals, beleidsmakers en NGO's. We nodigen dergelijke belanghebbenden van harte uit om contact met ons op te nemen en met ons samen te werken.

Contactinformatie