Radboud Academy: Vijfdelige cursus AI in Perspectief

Date of news: 23 January 2023

banner_ai

*This course is held in Dutch.

Radboud Academy introduceert een nieuwe cursus: AI in Perspectief. In het dagelijks leven hebben we meer met kunstmatige intelligentie te maken dan we doorgaans beseffen. Denk aan zelfparkerende auto’s, een computersysteem dat diagnosticeert als een arts of aan de algoritmes die bepalen welke berichten je via sociale media te zien krijgt en welke niet. De Radboud Universiteit is koploper in onderzoek naar innovatieve intelligent lerende systemen. Niet alleen in het ontwikkelen van nieuwe kennis, maar ook in het verbinden van diverse gebieden van kunstmatige intelligentie is de Radboud Universiteit sterk. En dat niet alleen binnen de wetenschap zelf, maar ook in een constante wisselwerking met een samenleving die voor grote uitdagingen staat.

Na een algemene inleiding geeft deze cursus de actuele stand van zaken over Artificial Intelligence op vier verschillende vakgebieden: deep learning, deep fakes, AI algoritmen en AI in de zorg. Telkens is daarbij ruimte voor zowel het technische en theoretische vlak als voor een reflectief metaniveau. De meer beschouwende invalshoek zal niet alleen negatief kritische punten aanstippen, maar belicht zeker ook de positieve kanten van de invloed van AI op ons dagelijks leven.

Dus ben je nieuwsgierig naar verschillende wijzen waarop AI jouw leven en dat van jouw medemens al dan niet ongemerkt beïnvloedt? En wil je samen met anderen en o.l.v. experts van de Radboud Universiteit nadenken over welke consequenties dat heeft op ons dagelijks bestaan? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Voor wie is deze cursus relevant?

In onze For the Curious-cursussen geven we iedereen die nieuwsgierig is - the Curious - een kijkje in de keuken van de wetenschap. De cursus is specifiek interessant voor mensen die zoeken naar meer verdieping en achtergronden over Artificial Intelligence. Er is geen voorkennis vereist.

Hoe is het programma opgebouwd?

De cursus zal plaatsvinden op de campus van de Radboud Universiteit, over vier woensdagavonden van 19:30 uur tot 21:15 uur:

• 8 maart
  • 15 maart
  • 22 maart
  • 29 maart
  • 5 april

Tijdens deze avonden zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

1.     Inleiding
Algemene inleiding ‘AI in Perspectief’: prof. dr. Tibor Bosse | Filosofische reflectie: dr. Luca Consoli

2.     Deep learning
Inleiding deep learning: prof. dr. Marcel van Gerven | Juridische kant: prof. dr. Frederik Zuiderveen Borgesius

3.     Deep fakes
Inleiding deep fakes en adversarial examples: prof. dr. Martha Larson | Blik vanuit de communicatiewetenschap: dr. Marnix van Gisbergen

4.     Sociaal-maatschappelijke aspecten van AI algoritmen
Inleiding/theoretische benadering: prof. dr. Tom Heskes | Ethische bespiegeling

5.     AI in de zorg, zorgen over AI
Inleiding in AI in de zorg: prof. dr. Katrien Grünberg | Sociale implicaties

Inschrijven

Deelname aan deze cursus kost 295 euro. Medewerkers en (oud-)studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc krijgen 10% korting op deze cursus. Klik hier voor meer informatie of om u in te schrijven voor deze cursus.