Alesso Dibinoudis

Testimonial Alesso Dibinoudis student
Hulp vragen aan anderen kan je ook helpen met vinden waar je van nature goed in bent en waar je interesses liggen.
Naam
Alesso Dibinoudis
Vooropleiding
vwo met EM profiel

Alesso Dibinoudis vertelt over zijn ervaringen met zijn studiekeuze: hoe verliep zijn studiekeuze en waar liep hij tegen aan?

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik had na de middelbare school een drang om meteen te beginnen aan de universiteit. Hierdoor heb ik de studie gekozen die mij het minst slecht leek. Achteraf was dit gelukkig de juiste keuze geweest, maar ik zou deze methode zeker niet aanraden omdat het beter is om de tijd te nemen voor je studiekeuze. Het leek mij toen de geschikte keuze omdat ik Duits heel erg leuk vond en je met deze studie Duits kon doen in combinatie met een deels zakelijke richting. Verder is deze studie erg breed waardoor ik dus veel mogelijkheden zou hebben. Hierdoor hoefde ik me niet meteen aan 1 specifieke richting vast te maken. Ik wist ook niet goed wat ik later wilde doen, dus dit was een makkelijke oplossing toen. 


Waar liep je tegenaan tijdens je studiekeuze?

Ik had geen doel voor ogen en hierdoor was het moeilijk de “perfecte” studie te vinden. Maar zonder een doel is het natuurlijk onmogelijk om de goede studie te vinden. Ik wist alleen dat ik wilde studeren. Dit heb ik dan ook gedaan. Ik voelde me ook gedwongen om meteen te gaan studeren omdat ik geen tijd wilde verspillen. Maar hierdoor leek ik wel een overhaaste keuze te maken. Het is niet erg om een tussenjaar te doen. Als je deze tijd maar productief gebruikt.


Welke voorlichtingsactiviteiten hebben jou geholpen bij je studiekeuze?

Dit zijn zeker de proefstudeerdagen en meeloopdagen geweest. Je krijgt op deze manier echt een beter inzicht in de inhoud van de studie; bijvoorbeeld de soort werkzaamheden. Eerst leken planologie en bestuurskunde mij erg leuk. Dit was echter alleen door dingen over de studies te lezen. Toen ik mee had gedaan met een proefstudeerdag van planologie en lessen van bestuurskunde, kwam ik erachter dat dit echt niks voor mij was. Het meedoen aan een proefstudeerdag en
meeloopdag van International Business Communication daarentegen, lieten mij zien dat ik dit erg leuk vond. Het is dus natuurlijk erg belangrijk om je in te lezen in de studies die je overweegt, maar een echte “praktijkervaring” kan je een heel eind verder helpen.


Ben je achteraf blij met hoe je studiekeuze is verlopen? Wat had je liever anders gedaan?

Ik ben achteraf zeer tevreden met mijn studiekeuze, ook al was de manier waarop ik bij de studie uitkwam niet optimaal. Ik heb met International Business Communication van veel onderwerpen kennis opgedaan en mijn taalkennis van het Engels en Duits enorm vergroot. Bovendien heb ik via deze bachelor kennis gemaakt met filosofie. Hierdoor ben ik uiteindelijk begonnen aan de (verkorte) bachelor filosofie naast International Business Communication. Hierdoor zag ik ook in dat mijn middelbare school ervaring met filosofie geen goed voorbeeld was van de echte filosofie. Filosofie is nu niet alleen een studie, maar ook een hobby en levensmanier geworden. Ik had achteraf dus ook minder snel een onderwerp als filosofie van de hand moeten doen gebaseerd op mijn beperkt
middelbare school ervaring.

Met de kennis die ik nu heb zou ik voordat ik mijn studie koos, meer zelfkennis hebben opgedaan. Ik had erg weinig zelfinzicht en hierdoor had ik veel moeite met iets te vinden wat bij me zou passen. Ik had altijd twijfels. Het is erg belangrijk om je sterke en zwakke punten te kennen. Zodat je weet waar je aan moet werken en welke kansen je makkelijk kan grijpen. Zonder dit inzicht maak je het jezelf moeilijker dan het hoeft te zijn.

Heb je een gouden tip voor het maken van een studiekeuze?

Analyseer jezelf en vraag hulp aan anderen. Waar ben je van nature goed in? Waar gaat je interesse naar uit? Als je deze 2 dingen kan combineren heb je iets wat je zonder moeite en met veel plezier kan nastreven. Je kan het zo erg ver schoppen.

Vraag aan anderen wat hen opvalt over jou. Op deze manier zie je wat je een apart persoon maakt. Je ziet dat niet alles vanzelfsprekend is. Mensen omschrijven mij als een gestructureerd en geordend persoon. Dit is niet vanzelfsprekend. Maar dat wist ik eerst niet. Hulp vragen aan anderen kan je ook helpen met vinden waar je van nature goed in bent en waar je interesses liggen. Meerdere perspectieven helpen, het is erg makkelijk in je eentje dingen over het hoofd te zien.

Ten slotte, ga uitdagingen niet uit de weg! Uitdagingen en obstakels zorgen voor groei en een beter leven. Voor mij was het eerst normaal om de meeste uitdagingen uit de weg te gaan. Ik deed alleen waarvan ik zeker wist dat ik het kon. Bijna elke uitdaging leek een te groot obstakel. Als je een obstakel tegemoet gaat, dan ga je manieren vinden om het te overwinnen en wordt je alleen maar sterker. Het obstakel is de weg. Niet iets om je te verhinderen. Dus als jij bijvoorbeeld een droom hebt om een studie te doen, maar je twijfelt of je het wel kan, ga het niet uit de weg omdat het te moeilijk lijkt. Kijk of dit echt bij je past en of je het echt wil doen. Als je hier zeker van bent, kan je alles aan.