Zoek in de site...

Outreach Activiteiten

Sterrenkunde 2018-DvA-159917Heb je interesse in sterrenkunde? Wil je meer leren over sterren, sterrenstelsels en planeten? Ben je gefascineerd door het immens grote heelal?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten voor het brede publiek.

Voor meer informatie over onze open sterrenkijkavonden, publieke lezingen, workshops en projecten voor scholen of andere vragen, kun je met ons contact opnemen via outreach@astro.ru.nl.

Open Sterrenkijkavonden & Bezoeken aan onze telescopen

sterrenkoepelElke laatste vrijdag van de maand, van september tot april, organiseren we Open Sterrenkijkavonden in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen. Je krijgt de kans om door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht te kijken, op het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. Eén van onze onderzoekers geeft een korte lezing over het onderzoek aan onze afdeling of een ander actueel sterrenkundig onderwerp. We tonen ook doorlopend documentaires die geschikt zijn voor kinderen.

Nadere details kun je hier vinden en houd het weer in het oog: we kunnen de telescopen enkel gebruiken bij droog weer en heldere hemel!

Publieke Lezingen

Sterrenkunde 2018-DvA-159779Onderzoekers van onze afdeling geven regelmatig lezingen over hun onderzoek, zowel voor het brede publiek als voor mensen met een zekere voorkennis.

Onderwerpen van recente lezingen zijn onder andere zwarte gaten, zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, supernova's, het zonnestelsel en experimenten waar onze groep bij betrokken is, zoals BlackHoleCAM, BlackGEM en LOFAR.

Bezoek door schoolklassen niet mogelijk in verband met Covid-19

Op dit moment is het helaas niet mogelijk voor schoolklassen om ons te bezoeken. Dit in verband met de overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. We hopen snel weer schoolklassen te mogen ontvangen.

Workshops en projecten voor scholen

9ecea7f9-851f-4f9a-9c5e-94c1a28cdf96We gaan regelmatig op bezoek bij scholen om workshops en interactieve sessies te begeleiden in verband met sterrenkunde en wetenschappelijk onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld uitleggen hoe het spel Expedition Mundus gespeeld kan worden, aan de hand waarvan kinderen en volwassenen spelenderwijs kennis kunnen maken met de wetenschappelijke onderzoeksmethode. Deelnemers aan het spel onderzoeken hoe het leven is op de planeet Mundus door figuren, grafieken en andere bronnen te interpreteren. Ze 'publiceren' hun bevindingen om hun collega's te helpen om op hun beurt weer andere vragen te beantwoorden.

We organiseren ook activiteiten op basis van het Universe in a Box pakket dat gemaakt is door onze collega's van Universe Awareness.

Daarnaast begeleiden onze onderzoekers een beperkt aantal stages en studentenprojecten (b.v. profielwerkstukken). Nadere informatie is beschikbaar op de website van Radboud Pre-University College of Science.

Interessante Links

01_Nova_logo_blauwallesoversterrenkundeSterrenkundeOlympiade_poster

Sterrenkundeclub Radboud

Promo_Alex_ThomasSterrenkundeclub Radboud is een initiatief van promovendus Thomas Bronzwaer MSc. en Alex van Haren, aangevuld met promovendus drs. ir. Christiaan Brinkerink.

Circa 10 keer per schooljaar organiseert men hoorcolleges voor jongeren die een fascinatie hebben voor alles wat met sterrenkunde en natuur-/wiskunde te maken heeft. En dat begint al op jonge leeftijd. Er is geen minimumleeftijd, maar gezien de vrij volwassen benadering is 9 jaar best wel een ondergrens. Uitzonderingen bevestigen de regel en tijdens een college van 2 uren moet je echt je aandacht bij de les houden. Het grootste deel van de aanwezigen bestaat uit VWO’ers met natuurkunde in hun pakket. Een flinke dosis basiskennis is dus handig. Verder zijn anderen, die het niveau aandurven, uiteraard ook welkom.

Onderwerpen

Populaire onderwerpen zijn specials over onder andere zwarte gaten, interstellair reizen, zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, Copernicaanse revolutie, antimaterie en het Higgsdeeltje. Er is volop afwisseling met theoretische onderwerpen zoals relativiteitstheorie, sterevolutie, dubbelsterren, astrobiologie, kwantummechanica en donkere materie.

De sprekers zijn hoogleraren, postdoc-onderzoekers en promovendi van onze afdeling Sterrenkunde en van andere universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Bekijk ook de eigen website van Sterrenkundeclub Radboud voor meer informatie.