Faculty of Science
Zoek in de site...

Outreach Activiteiten

Sterrenkunde 2018-DvA-159917Heb je interesse in sterrenkunde? Wil je meer leren over sterren, sterrenstelsels en planeten? Ben je gefascineerd door het immens grote heelal?

Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten voor het brede publiek.

Voor meer informatie over onze open sterrenkijkavonden, publieke lezingen, workshops en projecten voor scholen of andere vragen, kun je met ons contact opnemen via outreach@astro.ru.nl.

Open Sterrenkijkavonden & Bezoeken aan onze telescopen

sterrenkoepelElke laatste vrijdag van de maand, van september tot april, organiseren we Open Sterrenkijkavonden in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen. Je krijgt de kans om door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht te kijken, op het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. Eén van onze onderzoekers geeft een korte lezing over het onderzoek aan onze afdeling of een ander actueel sterrenkundig onderwerp. We tonen ook doorlopend documentaires die geschikt zijn voor kinderen.

Nadere details kun je hier vinden en houd het weer in het oog: we kunnen de telescopen enkel gebruiken bij droog weer en heldere hemel!

Sterrenkundeclub Radboud

Sterrenkundeclub Radboud is een club voor jongeren die een fascinatie hebben voor sterrenkunde en natuurkunde. We organiseren in het kader van de Sterrenkundeclub een 8-tal hoorcolleges per jaar, op zaterdagmiddagen. De colleges vinden plaats bij de Radboud Universiteit en zijn ook online te volgen.
De meeste leden zijn tussen 10 en 18 jaar oud, maar er is geen minimum- of maximumleeftijd. De sprekers zijn hoogleraren, postdoc-onderzoekers en promovendi van onze afdeling Sterrenkunde en van andere universiteiten en onderzoeksinstellingen.
Elk jaar komen tal van onderwerpen aan bod zoals zwarte gaten, pulsars, ruimtemissies, zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, sterevolutie, dubbelsterren en astrobiologie.
Bekijk de eigen website van Sterrenkundeclub Radboud (verwijst naar een andere website) voor meer informatie en om lid te worden.

Publieke Lezingen

Sterrenkunde 2018-DvA-159779Onderzoekers van onze afdeling geven regelmatig lezingen over hun onderzoek, zowel voor het brede publiek als voor mensen met een zekere voorkennis.

Onderwerpen van recente lezingen zijn onder andere zwarte gaten, zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, supernova's, het zonnestelsel en experimenten waar onze groep bij betrokken is, zoals BlackHoleCAM, BlackGEM en LOFAR.

Workshops en projecten voor scholen

9ecea7f9-851f-4f9a-9c5e-94c1a28cdf96We gaan regelmatig op bezoek bij scholen om workshops en interactieve sessies te begeleiden in verband met sterrenkunde en wetenschappelijk onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld uitleggen hoe het spel Expedition Mundus gespeeld kan worden, aan de hand waarvan kinderen en volwassenen spelenderwijs kennis kunnen maken met de wetenschappelijke onderzoeksmethode. Deelnemers aan het spel onderzoeken hoe het leven is op de planeet Mundus door figuren, grafieken en andere bronnen te interpreteren. Ze 'publiceren' hun bevindingen om hun collega's te helpen om op hun beurt weer andere vragen te beantwoorden.

We organiseren ook activiteiten op basis van het Universe in a Box pakket dat gemaakt is door onze collega's van Universe Awareness.

Interessante Links

01_Nova_logo_blauwallesoversterrenkundeSterrenkundeOlympiade_poster