Zoek in de site...

Sterrenkundeclub Radboud

Sterrenkundeclub Radboud is een initiatief van promovendus Thomas Bronzwaer MSc. en Alex van Haren, aangevuld met promovendus drs. ir. Christiaan Brinkerink.

Circa 10 keer per schooljaar organiseert men hoorcolleges voor jongeren die een fascinatie hebben voor alles wat met sterrenkunde en natuur-/wiskunde te maken heeft. En dat begint al op jonge leeftijd. Er is geen minimumleeftijd, maar gezien de vrij volwassen benadering is 9 jaar best wel een ondergrens. Uitzonderingen bevestigen de regel en tijdens een college van 2 uren moet je echt je aandacht bij de les houden. Het grootste deel van de aanwezigen bestaat uit VWO’ers met natuurkunde in hun pakket. Een flinke dosis basiskennis is dus handig. Verder zijn anderen, die het niveau aandurven, uiteraard ook welkom.

Onderwerpen

Populaire onderwerpen zijn specials over onder andere zwarte gaten, interstellair reizen, zwaartekrachtsgolven, exoplaneten, Copernicaanse revolutie, antimaterie en het Higgsdeeltje. Er is volop afwisseling met theoretische onderwerpen zoals relativiteitstheorie, sterevolutie, dubbelsterren, astrobiologie, kwantummechanica en donkere materie.

De sprekers zijn hoogleraren, postdoc-onderzoekers en promovendi van onze afdeling Sterrenkunde en van andere universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Bekijk ook de eigen website van Sterrenkundeclub Radboud voor meer achtergrondinformatie.

Overige informatie

  • De colleges starten telkens om 13:30 uur en duren tot en met pakweg 15:30 uur.
  • De inhoud is bestemd voor middelbare scholieren en slimme ‘pluskinderen’ (vanaf pakweg 9 jaar) die al over een flinke dosis basiskennis beschikken.
  • De lezingen zijn van volwassen niveau en worden gedeeltelijk ook aan bachelor- en zelfs masterstudenten gegeven.
  • Ouders, docenten en anderen, die de onderwerpen gewoon interessant vinden, zijn uiteraard ook welkom.
  • Entree is € 5 per persoon en registratie start vanaf 13:00 uur.
  • Jongeren die vaker willen komen kunnen tijdens het laatste college een certificaat krijgen. Ze moeten zich dan aanmelden via de website. Zij krijgen 1-2 keer per maand een update over het programma.
  • Het adres is: Huygensgebouw, Radboud Universiteit, Heijendaalseweg 135, Nijmegen.
  • Parkeren is gratis onder en achter het gebouw, bekijk de website voor verdere route-instructies. Hier kun je ook vragen stellen.

Promo_VOX_Sterrenkundeclub