Baukje van den Heuvel

Baukje van den Heuvel, chirurg bij het Radboudumc
Ik geloof dat het verbeteren van gezondheid thuishoort binnen de behandeling van ziekte.
Naam
Baukje van den Beuvel

Baukje van den Heuvel, gastro-entestinaal chirurg bij het Radboudumc, over het belang van preventie minder abstract maken voor burgers. 

Bij preventie wordt vaak gedacht aan algemene gezondheids-adviezen. “Stop met roken” of “Zorg dat je voldoende beweegt”. Dit soort adviezen hebben vaak weinig effect en het is ook onduidelijk wat dat specifieke advies dan voor baat heeft bij degene de geadviseerd wordt. Om die reden heeft het woord preventie vaak een wat abstracte, idealistische associatie, waarbij beleidsmakers en bestuurders vaak ook nog denken dat het zinloos en duur is.

Preventie is echter vooral gerelateerd aan het verbeteren van gezondheid, en in andere woorden, het voorkomen van ziekte. Maar preventie speelt ook een rol in het verergeren van ziekte of het verbeteren van behandeluitkomsten bij ziekte. En dat is precies wat we met Fit4Surgery doen.

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden voor bijvoorbeeld darmkanker of hersentumoren. In Fit4Surgery wordt de periode voorafgaande aan een operatie, dat normaal wachttijd is, optimaal benut om de patiënt in een betere conditie te brengenHet is een intensief programma dat volledig begeleid wordt. De patient volgt een fysieke training, de voeding wordt verbeterd, er is aandacht voor de mentale gesteldheid en er is begeleiding bij stoppen met roken en drinken van alcohol.  Omdat de conditie van de patient in die korte tijd fors verbetert, is de patient als het ware beter bestand tegen de grote operatie, dat vaak vergeleken wordt met het rennen voor een marathon. Daar begin je ook niet ongetraind aan.

We zien dat een patiënt die het Fit4Surgeryprogramma heeft gevolgd sneller herstelt en minder kans heeft op complicaties. Er is een betere kwaliteit van leven en iemand kan sneller beginnen met een eventuele aanvullende therapie, waardoor de uitkomsten van de kankerbehandeling weer verbeteren. Kortom, het verbeteren van de gezondheid voorafgaand aan de operatie, leidt tot veel betere uitkomsten van de ziektebehandeling!

Ik geloof dat het verbeteren van gezondheid thuishoort binnen de behandeling van ziekte. Of we dit nu preventie noemen, of leefstijlgeneeskunde, de tijd is aangebroken dat onze gezondheidszorg niet alleen meet gaat om het behandelen van ziekte, maar vooral om het bevorderen van gezondheid.