Faculty of Social Sciences
Zoek in de site...

Subsidie voor onderzoek door Hogeschool Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit en Coventry University

Project mentaal welbevinden tijdens de eerste klassen van de middelbare school

Met behulp van subsidies van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, Citylab010 en Regieorgaan SIA (SIA KIEM en Innofest X SIA 2022) onderzoekt het Happy Friends, Positive Minds consortia sinds 2018 onder welke omstandigheden excessief co-rumineren over negatieve emoties en zorgen en problemen (emotie-regulatie) bij meisjes tijdens de vroege adolescentie leidt tot de ontwikkeling van depressieve klachten en zelfs tot onderlinge depressiebesmetting. Patricia Vuijk en Ron Weerheijm hebben de resultaten van de literatuurstudie beschreven in een artikel dat binnenkort in Kind en Adolescent Praktijk verschijnt (nummer 3). Op basis van de resultaten van de literatuurstudie, observatieonderzoek en hackatons ontwikkelen we een stepped-care, blended depressiepreventie-programma voor scholen voor voortgezet onderwijs en trainingsmodules voor professionals. De App je Happy app is onderdeel van de universele component van deze interventie.

Consortium

Het consortium bestaat uit Hogeschool Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit, Coventry University, University of Missouri, YipYip, Gemeente Rotterdam, Koers VO, Samenwerkingsverband Passend Onderwijs RIBA, BSI Scholennetwerk, BLICK op Onderwijs, CjG Capelle aan den IJssel, Coachen met Beeld, SBH Nederland, CP Nederland en Dwarslaesie Organisatie Nederland.

Voor meer informatie: p.vuijk@hr.nl