Zoek in de site...

HitnRun: een game om jongeren te helpen stoppen met roken

Achtergrond van het project

Ben jij een roker tussen de 16 en 20 jaar Dan weet je vast dat er ook nadelen aan roken zitten. Dat hoeven wij je niet te vertellen, je ziet het staan op elk pakje sigaretten. Roken wordt snel een gewoonte. Als je eenmaal bent begonnen kom je er maar moeilijk vanaf. Voor jonge mensen is er maar weinig hulp te vinden om op jouw manier te stoppen met roken. Hier willen wij verandering in brengen. Wij willen jou helpen!

Games worden steeds vaker ingezet voor sociale doeleinden. Een paar jaar terug ging de hele wereld aan de wandel om Pokémon te vangen. Lessen op school worden gegeven met Minecraft. Brandweermannen, chirurgen, politie, en het leger trainen met virtual reality. Waarom dan niet een game die jongeren kan helpen stoppen met roken?

Wij gaan een game voor je telefoon ontwikkelen die jongeren helpt te stoppen met roken. De game helpt jou een doel te stellen — niet alleen dat je wil stoppen, maar ook waarom je dit doet. Verder helpt de game als afleiding op momenten dat je trek hebt in een sigaret, en brengt het je samen met andere jongeren die stoppen met roken zodat je er niet alleen voor staat.

HitnRun

Het onderzoek

Het onderzoek heeft 3 fasen: ontwerp, testen en onderzoek.

Fase 1. Ontwerp

In de eerste helft van 2022 wordt de game ontworpen. In deze tijd willen we jongeren spreken over hun ervaring met roken. Waarom rook je, en ben je weleens gestopt? Wat kan jou helpen bij het stoppen met roken? En natuurlijk, hoe kan een game die je helpt stoppen ook leuk en uitdagend zijn?

Fase 2. Testen

In de tweede helft van 2022 kunnen we eerste versies van de game uitproberen. Dan testen we onze ideeën uit de eerste fase. In deze fase kan je het spel spelen en ons laten weten wat je er van vindt en wat we nog moeten veranderen.

Fase 3. Onderzoek

In 2023 wordt het spel getest in een grote studie. We vragen een grote groep jongeren om het spel vijf weken te testen terwijl ze stoppen met roken.

Doe jij ook mee?

Ben jij een jongere tussen de 16 en 20 jaar, en rook je regelmatig? Als je ons wil helpen de game te ontwikkelen en te testen, dan vragen we je eerst een korte vragenlijst in te vullen. Dit duurt maximaal 5 minuten.

> Lees verder