Faculty of Social Sciences
Zoek in de site...

Al-RISCO lifestyle project

Onderzoek naar de overgang van studie naar werk

websitepic2

Achtergrond van het project

Ben je bezig met je laatste studiefase en komt je afstudeerdatum dichterbij? Dan heb je misschien al eens nagedacht over de moeilijke beslissingen die je moet gaan nemen, zoals: Kan ik wel een baan vinden? Wat wil ik nou eigenlijk? Is dit het juiste carrière pad? Ben ik er klaar voor om de volgende stap te nemen in mijn relatie? Is het tijd om te verhuizen naar een andere plaats?

Deze transitieperiode kan nieuwe kansen bieden en er kunnen spannende levensgebeurtenissen plaatsvinden, maar er zijn ook grote uitdagingen. Daarom is het interessant om juist in deze periode onderzoek te doen naar de relatie tussen cognitieve, sociale en emotionele factoren en de samenhang met veranderingen in leefstijl. In onze longitudinale studie willen we onderzoeken hoe jongvolwassenen omgaan met deze veranderingen en welke impact het heeft op hun leefstijl en welbevinden als ze de studenten-omgeving verlaten.

Uniek aan dit project is dat wij ook de rol van veerkracht en positieve aanpassing in deze overgangsperiode onderzoeken. Verder bestaat ons onderzoek niet alleen uit vragenlijsten, maar gebruiken we ook computer taken om cognitieve aspecten te meten. Onze studie heet “al-RISCO lifestyle project”, de naam is een woordspel van “against all-risk” en “cognitive resilience“ (RIS: resilience; CO: cognitive).

Het onderzoek

Het onderzoek is volledig online, zodat deelnemers het thuis of ergens anders kunnen doen op een tijdstip dat hen uitkomt. Eerdere metingen bestonden uit een vragenlijst en 2 korte computertaken, die ongeveer 45 minuten duurden. De vragenlijst behandelt verschillende onderwerpen zoals cognitieve, emotionele en sociale factoren, levensgebeurtenissen en levensstijl. De computertaken meten het cognitief functioneren.

De eerste meetronde, in februari 2021, hebben er 440 deelnemers meegedaan. In meting 2, 3 en 4 (steeds om de 6 maanden) viel er slechts een klein percentage van de deelnemers uit. Zie hieronder voor de voltooiingspercentages. De vijfde en laatste meting vindt plaats eind maart 2023 en zal bestaan uit een korte vragenlijst die alleen gericht is op vragen over de levensstijl.

  • W1-W2: 93% van de deelnemers voltooide de studie.
  • W2-W3: 89% van de deelnemers voltooide de studie.
  • W3-W4: 83% van de deelnemers voltooide de studie.
  • W4-W5: nog niet bekend.

Onze deelnemers

Onze deelnemers zijn Nederlandssprekenden studenten (HBO/WO) die op het punt staan af te studeren (i.e., over één of twee jaar). We volgen laatstejaars studenten voor 2 jaar, wat betekent dat de meeste deelnemers de transitie van studentenleven naar werkend leven zullen maken binnen de duur van de studie.

De deelnemers krijgen als bedankje voor hun deelname bol.com-vouchers en ontvingen nieuwsbrieven tussen de meetronden. Voor de laatste meetronde krijgen de deelnemers informatie op maat over hun eigen alcoholgebruik en algemene informatie over het alcoholgebruik in Nederland. De deelnemers zullen via een loterij ook meedingen naar vakantiereizen.

Wij zijn alle studenten die ons bij dit project hebben geholpen zeer dankbaar, en we hopen dat de laatste meetronde een succes wordt!

Contact

Milagros Rubio, promovenda en projectleider

Radboud Universiteit,
Behavioural Science Institute
Montessorilaan 3,
Nijmegen

milagros.rubio@ru.nl