Faculty of Social Sciences
Zoek in de site...

Wat levert het op voor de school?

Zonder deelnemende scholen zou ons onderzoek natuurlijk nooit plaats kunnen vinden! We willen daarom ook graag iets voor de scholen terugdoen. Lees hieronder wat de scholen ontvangen als dank voor deelname aan dit onderzoek.

Rapport Sociale Veiligheid

Elke school ontvangt na afloop van het onderzoek een rapport omtrent de sociale veiligheid in de deelnemende klassen. In dit rapport vindt u bijvoorbeeld informatie over het welbevinden van de leerlingen. Deze rapporten voldoen aan de richtlijnen van de Inspectie van het Onderwijs in het kader van de Wet Sociale Veiligheid. U kunt het rapport dus gebruiken voor de monitoringsplicht sociale veiligheid. Klik hier (pdf, 216 kB) om een voorbeeld van Rapport Sociale Veiligheid in te zien.

Inzicht in het klasklimaat

classroom-climateElke deelnemende klas ontvangt na afloop van het onderzoek een rapport dat de belangrijkste resultaten van het onderzoek weergeeft. Dit rapport bevat onder andere sociometrische informatie, wat weergeeft hoe kinderen het gedrag van hun klasgenoten zien (bijv. wie helpt anderen, wie pest anderen). Deze informatie kan voor de leerkracht waardevol zijn bij het verkrijgen van meer inzicht in het klasklimaat. Klik hier (pdf, 338 kB) om een voorbeeld van Rapport Klasklimaat in te zien.

Lespakket Psychologie

Omdat psychologie natuurlijk reuze interessant is voor kinderen, bieden wij alle deelnemende klassen ook een lespakket over psychologie aan. Het pakket bestaat uit een exemplaar van het boek ‘Tussen je oren’ van Ap Dijksterhuis en Madelijn Strick en een set bijbehorende lesideeën en opdrachten.Tussen je oren

Tevens bieden wij deelnemende scholen een workshop op het gebied van psychologie aan. Het precieze onderwerp kan in overleg bepaald worden, maar u kunt hierbij denken aan sociale relaties, pesten, of agressie. Door het aanbieden van zulke workshops willen wij een brug slaan tussen onderzoek en praktijk en leerkrachten praktische inzichten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek meegeven.

Leuke kennismaking wetenschappelijk onderzoek

Tot slot is deelname aan dit onderzoek ook voor kinderen waardevol. Kinderen vinden het vaak erg fijn om hun ervaringen in de klas te delen. Daarnaast maken ze op een leuke manier kennis met wetenschappelijk onderzoek en zien wat ze daar zelf aan bij kunnen dragen. Daarnaast is het boek dat elke klas ontvangt (zie Lespakket Psychologie) zeer geschikt om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met het vakgebied van de psychologie.

Bent u benieuwd wat anderen vonden van hun deelname aan Project VOS? Klik hier voor ervaringen.

Bent u enthousiast geworden over dit onderzoek? Heeft u interesse in deelname? Klik dan op ‘Aanmelden’  en vul het formulier in, dan nemen wij contact met u op.

aanmelden

Home