Kwalon - Context Network: Burgers in sociaalwetenschappelijk onderzoek? (Congres)

vrijdag 30 september 2022Plaats in agenda
13:00 tot
Universiteit van Amsterdam (Roeterseiland)
Subtitel
Methodologie en praktijk van citizen science, participatief onderzoek en actie-onderzoek

Burgers in sociaal wetenschappelijk onderzoek?

Kwalon-Context Network congres, 30.09.22, Universiteit van Amsterdam (Roeterseiland)

kw8Organisatie: Op vrijdagmiddag 30 september organiseren Kwalon en Context Network een congres over het thema citizen science in sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Dat congres vindt plaats op de Universiteit van Amsterdam en bestaat uit een inleidende lezing door prof. dr. Inge Bleijenbergh, gevolgd door interactieve sessies in werkgroepen.

cn 7 h 100

Het congres wordt georganiseerd als een live bijeenkomst. Zo hopen we de dialoog te bevorderen, en wordt het een mooie gelegenheid om oude contacten aan te halen, en nieuwe contacten te leggen.

Thema: Het betrekken van burgers in sociaalwetenschappelijk onderzoek op tal van terreinen neemt een hoge vlucht in Nederland. Door burgers (incl. hun belangenorganisaties) bij onderzoek te betrekken, zo is de gedachte, wordt het collectieve potentieel van de samenleving beter benut en worden wetenschap en samenleving inniger verbonden. Ook kan citizen science een emanciperend effect hebben, of de machtsverhoudingen tussen onderzoeker en onderzochte verkleinen. Inhoudelijk gesproken sluit het thema citizen science aan bij een bredere discussie rondom participatie, die al enkele decennia gevoerd wordt in bijvoorbeeld participatief onderzoek en actie onderzoek.

Sessies: In verschillende sessies verkennen wij de aard van citizen science, waarbij de volgende vragen centraal staan:

• Welke rol kunnen burgers krijgen in citizen science?
  • Is citizen science vooral een handige manier om te claimen dat burgers inspraak hebben gehad op het onderzoek, of is het een verfrissende omkering van onderzoeksrelaties?
  • Als burgers in bepaalde mate zelf de regie krijgen, welke gevolgen zijn er dan voor opzet en uitvoering van onderzoek?
  • Welke best practices maar ook uitdagingen zijn er met betrekking tot citizen science?
  • Welke innovaties en nieuwe ontwikkelingen tekenen er zich af, denk bijvoorbeeld aan apps, geodata en participatiepanels?

Vorm: Om recht te doen aan het vernieuwende karakter van citizen science, nodigen we deelnemers uit tot een creatieve en participatieve manier van interactie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het tonen van filmmateriaal van een citizen science experiment, het meenemen van een citizen scientist die vanuit eigen ervaring vertelt over onderzoek, of het uitroepen van het publiek tot panel in een discussie. Maar een klassiek ‘praatje-plaatje’ op basis van eigen onderzoek/ervaring behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Aanmelden via de website van Context-network: https://www.context-network.com/congres