“Een bijbaan, meer dan een bron van inkomsten”

Tim van der Velden interview CS

Tim van der Velden (21) heeft een visuele beperking en vertelt vol enthousiasme en trots over zijn ervaring van het combineren van zijn master strafrecht met zijn baan bij het MuZIEum. Lees het verhaal van Tim en laat je inspireren door zijn ervaringen.

Ik heb een vorm van maculadegeneratie, wat een progressieve oogaandoening is waardoor ik uiteindelijk nagenoeg blind zal worden. Na mijn eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid wilde ik toch iets naast mijn studie gaan doen, ik wilde mezelf weer nuttig maken na mijn eerdere bijbaan die ik moest stoppen vanwege mijn oogaandoening.

Hoe ben je aan deze bijbaan gekomen?

Ik wist nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik werd uiteindelijk door mijn familie op het MuZIEum uit Nijmegen gewezen. Ik wist eerst ook nog niet wat het precies inhield, maar ik kwam er al snel achter dat je daar als gids aan de slag kan. Het MuZIEum is namelijk het ervaringsmuseum waar je als bezoeker kan ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn, terwijl je wordt  begeleid door een blinde of slechtziende gids. Ik zag op de website van het MuZIEum de vacature staan en heb daar dan ook gesolliciteerd. Na een goed gesprek ben ik uiteindelijk ook begonnen als gids bij het MuZIEum.

Wat betekent deze bijbaan voor je?

Door middel van de donkerbeleving ga je even mee in mijn dagelijkse leven en bezoeken we bijvoorbeeld mijn huis of gaan we juist op vakantie. Ondertussen mogen bezoekers van alles aan mij vragen en vertel ik over wat ik meemaak als slechtziende en waar ik tegen aan loop. Of juist waar ik meerwaarde kan bieden door mijn slechtziendheid. Uiteraard vertel ik ook over mijn studie, de Master Nederlands recht, en over andere dingen die ik in het dagelijks leven onderneem.

Ik draag dus, als ervaringsdeskundige, daadwerkelijk bij aan het creëren van begrip voor de blinden en slechtzienden in Nederland door middel van mijn eigen verhaal te delen en door de ervaring die de bezoeker rijker is door zelf te ervaren wat het inhoudt om blind of slechtziend te zijn. Dit levert ook voldoening op, maar vooral is het ontzettend leuk om te doen! Ik heb nog geen dag gehad dat ik naar mijn werk ging en er geen zin in had.

Wat haal je eruit voor jezelf?

Naast dat het een  gewoon normaal betaalde bijbaan is met leuke collega’s, is het ook belangrijk voor een stukje softskill-ontwikkeling en leer ik juist ook voor (grote) groepen toch een interessant, leuk didactisch verhaal te kunnen houden. Het maakt het ook nog uitdagend door het feit dat je niet precies weet wat voor groep bezoekers je gaat treffen; de ene rondleiding kan je namelijk scholieren meekrijgen en de andere weer een overheidsinstantie of een opa en oma met kleinkind. Dit geeft dus een hoop uitdaging en afwisseling in mijn werk bij het MuZIEum.

Welke boodschap zou je aan je mede- studenten willen meegeven?

Het is dus ondanks en dankzij mijn visuele beperking dat ik toch in staat ben een baan naast mijn studie te kunnen hebben bij het MuZIEum. Mocht jij nou ook eens willen ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn, kom vooral een keer langs! Als je nou zelf visueel beperkt bent en ook interesse hebt in een leuke, uitdagende bijbaan kun je uiteraard ook altijd nog de website bekijken voor meer informatie en het vacatureoverzicht (https://muzieum.nl/).

Heb jij ook een functiebeperking en vind je het moeilijk om de stap naar een (bij) baan te zetten? Neem dan contact op met het studiekeuze- loopbaanteam.