"Je loopbaan: een avontuurlijke ontdekkingsreis"

gelukkige-groentes-jorian-damen

Het verhaal van alumnus Jorian Damen laat zien dat je eerste baan niet meteen raak hoeft te zijn. Hij ziet je (studie) loopbaan meer als een avontuurlijke ontdekkingsreis. Lees zijn inspirerende verhaal over hoe hij als bedrijfskundige uitgroeide tot mede-eigenaar en teler van Gelukkige Groentes.

Jorian heeft Bedrijfskunde gestudeerd met een master Strategic Management. Inmiddels is hij dus mede-eigenaar van het bedrijf Gelukkige Groentes. Dit is een initiatief met 2 pluktuinen waar je zelf je groentes bij de boer kan oogsten. Hier wordt op regeneratieve wijze geteeld, dus zonder pesticiden, kunstmest of zware machines die de bodem intensief bewerken. Eén tuin zit in Malden en de andere tuin in Ooij.

Binnen dit bedrijf vervult hij een duo-rol. Hij werkt als boer op de tuin in Malden en is daarnaast bezig met het verder ontwikkelen van het concept. Een mooie combinatie tussen lekker buiten werken in de natuur en het ondernemerschap.  .

Kun jij globaal jouw studieloopbaanbaan beschrijven? En waardoor heb jij je laten leiden bij het maken van jouw keuzes?

Mijn studieperiode stond vooral in het teken van de combinatie tussen atletiek op topsportniveau en het volgen van mijn studie. Ik kreeg vanuit de faculteit enige flexibiliteit in het volgen van de vakken. Dit was voor mij erg fijn omdat ik hierdoor mijn trainingsprogramma op Papendal kon volgen en daar omheen mijn studie kon plannen.

De studie was voor mij erg theoretisch, iets wat overigens bij de meeste wetenschappelijke opleidingen het geval is. Ik wilde meer praktijkervaring opdoen en ben daarom naast de studie stage gaan lopen bij de Rabobank en heb voor mijn scriptie enkele maanden bij een e-commerce bedrijf gewerkt.

Hoe heb jij ontdekt waar jouw kwaliteiten, talenten en interesses liggen? En hoe heb je de vertaalslag gemaakt van deze inzichten naar de praktijk?

Ik ben gedurende de studie al – in het klein – begonnen met ondernemen. Dit was voor mij een mooie manier om praktijkervaring op te doen. Zo ben ik bijles gaan geven vanuit mijn vaders kantoor en heb ik tijdens mijn master een adviesbureautje opgezet om sporters te helpen om een sportbeurs bij Amerikaanse universiteiten te krijgen. Hierbij daagde ik mezelf uit: “als het lukt om binnen een week een website voor deze onderneming te bouwen, dan start ik hem”. Een week later – met heel veel uren Youtube-filmpjes kijken – was het gelukt en ging ik naar de KVK.

De grootste les heb ik pas na een paar jaar fulltime werken geleerd: “werkplezier is het allerbelangrijkste”.  Ik heb de eerste 5 jaar marketingfuncties vervuld bij commerciële organisaties. Eerst in loondienst, later als zelfstandig consultant. Iets wat ik enerzijds erg interessant en uitdagend vond, maar anderzijds werd ik er niet gelukkig van.

Ik heb een periode op het randje van overspannenheid gebalanceerd. Na een reis met mijn vriendin kwam ik tot het inzicht dat ik betekenisgeving miste in mijn werk: “welke bijdrage lever ik met mijn werk aan de maatschappij?”.  In mijn ogen is de huidige balans tussen mens en natuur niet houdbaar. Dit is voor mij een belangrijk thema en ik ben op zoek gegaan hoe ik hier met werk een positieve impact op kan maken.

Vanuit die zoektocht ben ik met Sam in contact gekomen, die Gelukkige Groentes aan het opstarten was. Ik heb eerst geholpen als vrijwilliger en ben later ingestapt als mede-eigenaar

Het bedrijf heet Gelukkige Groentes, ben jij ook gelukkig met deze keuze?

Ik ben absoluut gelukkig met deze carrière-switch. Ik vind het heerlijk werk en krijg er veel energie van.

Welke boodschap zou jij willen meegeven aan de studenten die zich aan het oriënteren zijn op hun (eerste) stappen op de arbeidsmarkt?

Je eerste baan gaat waarschijnlijk niet je droombaan zijn, of misschien wel verre van. En dat is oké. Je leert pas echt wat bij je past door het te doen. Zie het werken daarom als een avontuur om beetje-bij-beetje jezelf beter te leren kennen. Ik heb daar 6 jaar over gedaan en het avontuur loopt nog steeds. Succes!