Chiel Kuypers

Portretfoto Chiel Kuypers
Bij studenten onderling is er hecht contact en veel gezelligheid.
Naam
Chiel Kuypers
Startdatum studie
Vooropleiding
Nederlands recht (Radboud Universiteit)

Student Chiel Kuypers volgt de onderzoeksmaster Publiekrecht: master Strafrecht 

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Wat mij aanspreekt in de master is dat je onderzoeksvaardigheden opdoet, goed leert schrijven door de vele papers waarmee je je vakken afrondt en in een kleine groep gemotiveerde studenten terecht komt. De master vormt een goede opmaat voor een baan binnen de rechtswetenschap, maar je sluit er de rechtspraktijk zeker niet mee uit.

Wat ook erg leuk is, is het feit dat je in het tweede jaar Nijmegen verruilt voor de stad Groningen. Je leert zo een nieuwe stad, nieuwe universiteit en nieuwe medestudenten kennen.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Het contact met docenten is erg direct en gemoedelijk. Dat komt natuurlijk mede door de kleinschaligheid van het onderwijs. Bij studenten onderling is er hecht contact en veel gezelligheid; hoewel de specialisaties en interesses in specifieke rechtsgebieden uiteenlopen, zit je echt met gelijkgestemden in een masterprogramma. Iedereen is gemotiveerd om met de kennis die je opdoet iets te doen binnen het rechtsgebied van hun voorkeur.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het meest uitdagende aan de master is wellicht het feit dat je ook gevraagd wordt zelf onderzoek te verrichten. Dat is soms maar heel klein, in de vorm van het schrijven van een paper; maar desalniettemin betekent het dat er telkens een beroep wordt gedaan op je creativiteit en nieuwsgierigheid bij het vinden van een onderwerp en vraagstelling voor zo'n artikel. Daarbij moet ook je schrijfvaardigheid op orde zijn.

Waar je tegenaan kunt lopen is dat de structuur van de master er voor Radboud-studenten anders uitziet dan voor de studenten uit Groningen. Je behaalt dezelfde vakken maar in een andere volgorde waardoor je in de twee jaren van je master in twee verschillende Groningse lichtingen terecht komt.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Er is sinds kort in Groningen het onderdeel Recht in de Praktijk waarmee je ervaring kunt opdoen in de juridische praktijk als onderdeel van je master daar. Je hebt de mogelijkheid de master af te sluiten met een dubbele scriptie waarmee je in een keer voldoet aan de afrondingseisen van beide masters.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master(specialisatie) op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

In de bachelorfase bekijk je het recht vaak alsof je rechter bent: je bent als toepasser van het recht op zoek naar antwoorden of oplossingen in de voorliggende casus. In deze master wordt echter van je gevraagd het recht ook eens te bekijken vanuit het perspectief van de wetgever, de rechtsfilosoof en de rechtssocioloog. Hierdoor ontwikkel je een bredere visie op het recht en kun je het ook vanuit meer verschillende invalshoeken tegen het licht houden.

Ik denk dat dit niet alleen heel interessant is, maar ook nuttig en noodzakelijk. Door te leren op een kritische, wetenschappelijke manier naar het recht te kijken, kunnen we ook bijdragen aan de verbetering ervan. Ik denk dat deze master je echt de kans geeft die blik te ontwikkelen, waarna je deze in het rechtsgebied van jouw voorkeur kunt inzetten. Binnen de master heb ik in ieder geval veel medestudenten ontmoet die vanuit zichzelf al kritisch keken naar bepaalde wetten of regelingen binnen hun specifieke rechtsgebied. Of ze waren vastberaden om na afloop van de master onderzoek te doen naar bepaalde problemen om zo oplossingen te kunnen aandragen.

Ik had gedurende de master zelf nooit zulke concrete vraagstukken of potentiële onderzoeken in mijn hoofd, maar het volgen van de master heeft mij er wel toe bewogen om ook binnen de rechtswetenschap verder te willen. Zodra ik mijn master heb afgerond ga ik aan de slag als promovendus aan de Radboud Universiteit om onderzoek te doen naar de Weerbare Rechtsstaat.