Zoek in de site...

2in1 project

2in1Hoe worden twee talen in één kinderhoofd precies verworven en gebruikt? Het doel van het 2in1 project is om hierachter te komen. We willen graag onderzoeken hoe en onder welke omstandigheden de talen van tweetalige kinderen elkaar lijken te beïnvloeden.

Lees hier meer over ons onderzoek.

Heb je vragen of opmerkingen over het project? Neem contact op via 2in1@let.ru.nl

This website is also available in: english

Meedoen?

Het 2in1 project loopt in het najaar 2022 af. We zijn op dit moment bezig met onze laatste twee onderzoeken. Voor het eerste zijn wij op zoek naar kinderen van 4 en 5 jaar die meertalig opgroeien met één andere taal naast het Nederlands. We hopen op een zo divers mogelijke groep met veel verschillende thuistalen! Voor het tweede onderzoek zijn we op zoek naar kinderen tussen 6 en 9 jaar oud die meertalig worden opgevoed met Nederlands en Turks. Meld je via het inschrijfformulier aan en we sturen meer informatie naar je op. Ook eentalige klasgenoten of vriendjes of vriendinnetjes van dezelfde leeftijd kunnen meedoen met het eerste onderzoek.

Q-BEx project

Voor een gerelateerd project (het Q-BEx project) - waar projectleider Sharon Unsworth ook bij is betrokken - zijn wij op zoek naar kinderen tussen de 5 en 8 jaarmet één of meer talen naast het Nederlands. Meer informatie over dat onderzoek vind je hier. Je kunt je gewoon inschrijven bij het 2in1 project en in de 'opmerkingen' aangeven dat je geïnteresseerd bent in het Q-BEx project en we sturen je meer informatie op.

Kletsheads Podcast

KH_Logo_NL_2160Kletsheads is een podcast gemaakt door Sharon. De podcast gaat over meertalige kinderen en is bedoeld voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Enkele van onze eigen onderzoekers zijn ook te horen in Kletsheads! Chantal vertelt over de resultaten van haar promotieonderzoek in de Nederlandse aflevering Tussentaalinvloed en in de Engelse aflevering How bilingual children's languages influence each other. Elly is te horen in de aflevering Hoe gaat het meertalige hoofdje om met woorden uit twee talen? De podcast is te vinden op Apple Podcasts, Google Podcasts, en Spotify.

Kletsheads wint nationale prijs voor wetenschapscommunicatie

Op vrijdag 4 februari werd tijdens de Grote Taaldag van LOT bekendgemaakt dat de prijs voor het beste wetenschapscommunicatieproject op het gebied van de taalwetenschap gaat naar twee projecten: het jaarlijkse kindertaalfestival Kletskoppen en de podcast Kletsheads.