Het leren van een derde taal volgens mijn tweetalige dochter: “verwarrend” en “grappig”

"Jeg er ikke en gutt", schreeuwde mijn 8-jarige dochter door de kamer. We waren op vakantie in Noord-Noorwegen en zij – al tweetalig in het Engels en Nederlands – was bezig met het leren van Noors met de Duolingo-app terwijl we een paar uur schuilden voor de kou. Een van de voordelen van mijn werk is dat ik naar plekken kan reizen waar ik anders niet naar toe zou gaan. Toen ik jong(er) en vrij(er) was, bleef ik vaak een paar dagen extra om de lokale omgeving te ontdekken, maar tegenwoordig is het meestal heen en terug in de kortst mogelijke tijd. Deze laatste reis was echter een uitzondering: de hele familie ging mee voor een onvergetelijke vakantie naar de poolcirkel (ja, er zijn mensen die daar taalkundig onderzoek doen, een behoorlijk aantal zelfs).

De reis naar het verre noorden duurde vrij lang, met twee vluchten, en in een poging om verveling op afstand te houden, stelde ik voor dat we wat basis Noors probeerden te leren (tja, ooit een taalkundige, altijd een taalkundige ...). Ongetwijfeld gestimuleerd door het feit dat dit vrije toegang tot mijn telefoon betekende, ging mijn dochter heel enthousiast aan de slag. Ze werkte zich al snel een weg door de eerste paar niveaus en leek echt van de uitdaging te genieten. Na een tijdje merkte ze op hoe “funny” en “confusing” het was dat "ikke" in het Noors "niet" betekende en "jeg", wat je uitspreekt zoals “jij”, "ik" betekende. Ja, dat is absoluut zowel verwarrend als grappig.

Dit vermogen om over taal te praten of - om de technische term te gebruiken – het metalinguïstisch bewustzijn, is een nuttige vaardigheid om te hebben als het gaat om het leren van nieuwe talen. Interessant is dat van tweetalige kinderen is aangetoond dat ze beter metalinguïstisch bewustzijn hebben dan eentalige kinderen. Het idee hierachter is dat kinderen die met twee talen opgroeien zich meer bewust zijn van de verschillen tussen talen in klank, woord en structuur. Dit maakt ze beter in staat om te denken en praten over taal, waardoor ze meer strategieën tot hun beschikking hebben als het gaat om het leren van een derde taal. Er is inderdaad onderzoek dat aantoont dat tweetalige kinderen betere taalleerders kunnen zijn dan hun eentalige klasgenoten. Als het bijvoorbeeld gaat om het leren van Engels als vreemde taal, is gebleken dat kinderen die tweetalig opgroeien in een tweetalige gemeenschap, zoals Baskisch-Spaanse kinderen in Baskenland, betere taalleerders zijn dan hun eentalige leeftijdsgenoten. Hier in Nederland vonden we vergelijkbare resultaten voor tweetalige kinderen die tweetalig basisonderwijs volgden. In het bijzonder, na drie jaar tweetalig onderwijs te hebben genoten, hadden kinderen die thuis een andere taal dan het Nederlands of het Engels spraken, hogere scores dan hun eentalige Nederlandse klasgenoten op een test die hun kennis van de Engelse grammatica verkende.

We testen nu dezelfde kinderen na vijf jaar tweetalig onderwijs en we zullen moeten zien of dit voordeel blijft bestaan. Onderzoek van verder weg wijst erop dat de blijkbaar superieure vaardigheden van tweetalige kinderen om een ​​derde taal te leren afhankelijk kunnen zijn van de context waarin deze derde taal wordt geleerd en wat er precies wordt getest.

Ik weet niet of het schijnbare talent van mijn dochter voor het leren van het Noors te danken was aan haar tweetaligheid, maar ik weet wel dat ze haar taalwetenschapper-mama heel trots maakte, zelfs als het waarschijnlijk niet echt essentieel is voor communicatie in het Noors dat je "Ik ben geen jongen" kunt zeggen.

Over de auteur

Dr. Sharon Unsworth is taalwetenschapper en expert in tweetalige taalontwikkeling. Ze werkt als universitair hoofddocent bij de opleiding Taalwetenschap en Engelse Taal en Cultuur en is projectleider van het 2in1 project. Als moeder van twee tweetalige kinderen is Sharon ook ervaringsdeskundige op het gebied van tweetalig opvoeden.