Zoek in de site...

Lockdown Project (Dutch)

Meertalige gezinnen in lockdown

logo draft red

De covid-19-pandemie heeft gezinnen in Nederland op veel verschillende manieren getroffen. Het Lockdown Project onderzocht hoe de pandemie meertalige gezinnen in het bijzonder heeft getroffen. Sinds de uitbraak van de pandemie moeten we allemaal anderhalve meter afstand houden en zijn er veel andere beperkingen op ons dagelijkse leven. Tijdens de lockdown moesten veel kinderen gedwongen thuis onderwijs volgen door het (gedeeltelijk) sluiten van scholen. Dit heeft misschien het taalgebruik binnen meertalige gezinnen beïnvloed. Het doel van dit project was daarom om de impact van de lockdown op meertalige gezinnen te onderzoeken. We keken onder andere naar de effecten van de pandemie op het taalgebruik van kinderen en ouders, hun taalvaardigheid, de houding tegenover de verschillende talen, en het gezinswelzijn.

De resultaten van het project zijn nu beschikbaar als verslag (Engels (pdf, 3,1 MB), Nederlands (pdf, 3,1 MB)) en een infographic (Engels (pdf, 1,1 MB), Nederlands (pdf, 1,1 MB)).

Mocht je vragen hebben over het project of over het verslag, stuur gerust een mailtje naar sharon.unsworth@ru.nl.

Wie zijn wij?

Afbeelding2

Wij zijn een groep (research) master studenten die onder begeleiding van dr. Sharon Unsworth aan dit project hebben gewerkt als deel van de cursus Child Bilingualism in het voorjaar van 2021. We hebben tussen februari en juni een heel onderzoek uitgevoerd, van begin tot einde. Zo deden we ervaring op met alle stappen van het onderzoek en leerden we wat er allemaal bij komt kijken als je een onderzoeksproject moet uitvoeren. Een deel van de data hebben wij voor onze eindopdrachten geanalyseerd. De volledige dataset is door Caya van Dijk, Marieke van den Akker en Sharon Unsworth geanalyseerd. Zij hebben ook het verslag geschreven.

Meer weten over meertalige gezinnen in lockdown?

Luister dan naar de aflevering van de Kletsheads podcast die over dit onderwerp gaat. Dit kan hier in het Nederlands en hier in het Engels.