Zoek in de site...

Publiekspagina

Binnen de onderzoeksgroep Gebarentaal aan de Radboud Universiteit Nijmegen doen horende en dove medewerkers samen onderzoek naar Nederlandse Gebarentaal (NGT). Wanneer gebruiken doven één hand om te gebaren en wanneer twee? Hoe werkt het in je hoofd als je zowel Nederlandse Gebarentaal als het Nederlands beheerst? Hoe kan het dat doven en tolken zo makkelijk communiceren met de gebruikers van andere gebarentalen? Met deze en andere vragen houdt de onderzoeksgroep Gebarentaal zich bezig.

Er is nog een groep die onderzoek doet naar gebarentaal, vooral de Turkse Gebarentaal, namelijk de groep Multimodal Language and Cognition.

Waar kan ik gebarentaal leren?

Dat kan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, via het talencentrum Radboud in'to Languages. Woon je niet in de regio Nijmegen? Kijk dan op de adressenlijst bij het Nederlands Gebarencentrum voor een basiscursus.

Is gebarentaal internationaal?

Nee. Onno Crasborn legt het uit in het wetenschapsprogramma Hoe?Zo! Radio. Zie ook gebareninzicht.nl.

Zijn er dialecten in Nederlandse Gebarentaal?

Jazeker. Op Kennislink wordt er meer over verteld.

Corpus NGT

De website Corpus NGT biedt een verzameling video-opnames van verhalen en gesprekken tussen doven, opgenomen tussen 2006 en 2008. Dove en horende mensen hebben samengewerkt om een zo groot mogelijk corpus van goede kwaliteit op te bouwen.

Meer lezen?

Wij zijn uiteraard niet de enigen die onderzoek doen naar gebarentaal. Wellicht vind je het leuk om ook een kijkje te nemen op de websites van de verschillende organisaties, universiteiten en stichtingen waar we mee samenwerken.