Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit
Wat is de aantrekkingskracht van sociale media, zoals Instagram en Facebook? Heeft Zondag met Lubach het politieke betrokkenheid veranderd? Welke normen over liefde en vriendschap vind je in Netflix-series als Pretty little liars en 13 Reasons Why? Hoe beïnvloeden slimme computerprogramma’s het koopgedrag van mensen? En kunnen robots mensen minder eenzaam maken? Allemaal voorbeelden van vragen waarin je je tijdens de opleiding Communicatiewetenschap gaat verdiepen.
Change perspective
In onze opleiding bestudeer je hoe via de media wordt gecommuniceerd. Wij dagen je uit om je perspectief op media en communicatie te verleggen en dat met een kritisch-analytische blik te beschouwen. Je bestudeert allerlei vormen van media, van traditionele media (zoals televisie) tot en met nieuwe media, als Instagram en games. Hoe worden mediaberichten verspreid en ontvangen? Wie maken die berichten en hoe doen ze dat? Wat is de invloed op kijkers, lezers en luisteraars? Eén ding is zeker: vanaf je eerste college zal je perspectief op media grondig veranderen. Tv-kijken, bijvoorbeeld, zal nooit meer hetzelfde zijn, als je eenmaal ontdekt wat zich allemaal afspeelt achter de schermen.
Aan de Radboud Universiteit zijn we ervan overtuigd dat een brede blik leidt tot nieuwe en verrassende inzichten en veelzijdige studenten. Op onze campus werken wetenschappers van verschillende disciplines samen en daarvan profiteer jij tijdens je opleiding. Je leert vanuit diverse invalshoeken kijken naar communicatiewetenschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld vanuit de psychologie en sociologie. Die brede benadering is kenmerkend voor onze opleiding: het gaat om de werking van media in de samenleving als geheel en bij individuele mediagebruikers. Daarnaast is er een sterke focus op recente technologische ontwikkelingen, o.a. binnen de kunstmatige intelligentie: je leert hoe technieken zoals machine learning en robots steeds belangrijker worden voor het ontwikkelen en het onderzoeken van moderne media.
Theorie en praktijk
Onze opleiding onderscheidt zich door een sterke wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je verdiept je in diverse methoden en technieken van onderzoek, variërend van traditionele onderzoeksmethoden (zoals inhoudsanalyse en survey) tot geautomatiseerde technieken. Elk jaar is er een onderzoeksproject waarin je met een groepje medestudenten een eigen onderzoek opzet en uitvoert. Je maakt bijvoorbeeld een inhoudsanalyse van (online) nieuwsberichten of onderzoek de effecten van media op mensen via een experiment. In het derde studiejaar loop je een oriënterende stage en is er ruimte om – zonder studievertraging – een tijdje in het buitenland te studeren. Zo verwerf je de onderzoekende houding die je later in je werk nodig hebt.
Kenmerkend voor Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit
- focus op positieve en innovatieve communicatie via media
- ontwikkeling tot mediawijze, zelfstandige en flexibele communicatieprofessional
- persoonlijk contact met medestudenten, docenten en het werkveld
Meer lezen?