Hofvijver Den Haag
Hofvijver Den Haag

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) doet wetenschappelijk onderzoek naar en publiceert over de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast verzorgt het CPG onderwijs in de parlementaire geschiedenis en staat het veelvuldig de pers te woord over de achtergronden van actuele politieke kwesties.

Uitgelicht

Carla van Baalen

Carla van Baalen over de (on)verenigbaarheid van het lidmaatschap van Kamer en kabinet

Kan een Kamerlid dat minister of staatssecretaris wordt in een demissionair kabinet, deze functies blijven combineren? We vroegen Emerita hoogleraar parlementaire geschiedenis prof. dr. Carla van Baalen voor de uitkomsten.

Demonstratie van het landelijk WAO Comité op het Binnenhof, 1982

Serie parlementaire geschiedenis: Politiek ten tijde van de kabinetten-Lubbers (1982-1994)

In 2023 is het CPG begonnen met een nieuw onderzoeksproject over politiek in de lange jaren tachtig en ten tijde van de kabinetten-Lubbers (1982-1994) dat zal uitmonden in een nieuw boekdeel (deel 11) van de Serie Parlementaire Geschiedenis.

de Handelingenkamer in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Binnenhof

Wandelingen door de Handelingen (blogreeks)

In de blogreeks Wandelingen door de Handelingen neemt het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis je mee in hun onderzoek naar de periode-Lubbers door stil te staan bij opmerkelijke debatten, personen of gebeurtenissen.

Contact

Heb je vragen over het onderzoek dat we doen of gedaan hebben, ons onderwijs of wat we voor jou kunnen betekenen? Wij helpen je graag.

Bezoekadres

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis
Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen

Postadres

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis 
Postbus 9103
6500 HD Nijmegen