Zoek in de site...

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2022. Ineke van Gent: ‘In een democratie is “daarom” geen reden’

Datum bericht: 18 november 2022

coverOp 15 november is het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2022 verschenen met als thema: Openbaarheid in politiek en bestuur. De presentatie kon – na twee jaren van digitale bijeenkomsten wegens coronamaatregelen – tot eenieders vreugde weer fysiek plaatsvinden.

In de goed gevulde Max van der Stoelzaal van de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer sprak Ineke van Gent, voorzitter Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding, over het belang van openheid, niet alleen als plicht van de overheid en recht van burgers maar vooral ook als instrument om de democratie te laten werken. Haar toespraak had als titel:  ‘In een democratie is “daarom” geen reden’ (pdf, 225 kB).

HK20221115-019

Foto: Jeroen van de Meyde

Thom de Graaf (zijn toespraak leest u hier (pdf, 35 kB)), voorzitter van het bestuur van de Stichting Parlementaire Geschiedenis, overhandigde de eerste exemplaren van het nieuwe Jaarboek aan de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer.

HK20221115-024

Foto: Jeroen van de Meyde

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, sprak vervolgens een kort dankwoord uit (zie ook de site van de Eerste Kamer: Kamervoorzitters nemen Jaarboek  Parlementaire Geschiedenis 2022 in ontvangst). Daarna was het woord aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp.

Het Jaarboek bevat zeven bijdragen over het thema transparantie versus vertrouwelijkheid in politiek en bestuur, een interview met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, getiteld: ‘Ik vind in deze tijd de-escaleren beter’ en verder de vaste rubrieken, zoals necrologieën, boekbesprekingen en een parlementaire kroniek.

De rubriek ‘Spraakmakend debat’ belicht het debat in de Tweede Kamer op 19 mei 2022 over de archivering van sms-berichten door minister-president Rutte en de rubriek ‘Uit de notulen van de ministerraad’ gaat over de ‘Aanslag op de heer Fortuijn’, zoals genotuleerd op 6 mei 2002, de avond na de moord op Pim Fortuyn.

De inhoudsopgave van het Jaarboek vindt u hier (pdf, 601 kB).

Het boek is verkrijgbaar bij Boom:  https://www.boomgeschiedenis.nl/100-10968_Openbaarheid-in-politiek-en-bestuur