De natuur een stem

Datum bericht: 28 september 2022

Wat als een berg, rivier of bos dezelfde rechten zou hebben als een persoon en de stem van de natuur werd meegenomen bij politieke beslissingen? In deze video gaan jurist Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs in op de vraag wat er gebeurt als de natuur een stem krijgt.

Regenwouden worden massaal gekapt, bergen worden afgegraven voor grondstoffen en natuurgebieden moeten wijken voor snelwegen. De natuur komt door menselijk ingrijpen nogal eens in de knel. Maar wat als een berg, rivier of bos dezelfde rechten zou hebben als een persoon en de stem van de natuur bovendien mee werd genomen bij politieke beslissingen? Hoe zou representatie van de natuur er in de praktijk uitzien, en wat zou dit betekenen voor de manier waarop we met de natuur om ons heen omgaan? Bekijk de video met jurist Sophia de Vries en historicus Wim van Meurs.

Deze video verscheen eerder op Radboud Reflects.


Sophia de Vries is docent en promovendus aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit.

Wim van Meurs is hoogleraar Europese politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

CPO Academy is het kennisplatform van het CPO. Met columns en kennisclips van CPO-docenten en wetenschappers. Voor inspiratie, reflectie en nieuwe inzichten.

Wilt u op de hoogte blijven van inspirerende columns, kennisclips en de nieuwste cursussen? Meld u aan voor de informatiemails.

aanmelden