Cursus Causaliteit & Schade
- Doelgroep: Advocaten en bedrijfsjuristen
- Niveau: Verdiepend
- Datum en tijd: 20 juni 2023 van 13.00 uur tot 16.45 uur
- Locatie: Atrium Meeting Centre, Amsterdam
- Aantal: Maximaal 30 deelnemers
- Punten: 3 PO-punten NOvA
- Prijs: € 459,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
- Deze cursus valt binnen het Altijd scherp-abonnement
- Trefwoorden: Condicio sine qua non-verband, bewijsrisico, ‘redelijke toerekening’ schade
Het causaliteitsleerstuk: bereikt u het beste resultaat voor uw cliënt?
Het causaliteitsvereiste en aansprakelijkheidsrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; advocaten kunnen niet om het causaliteitsleerstuk heen. Hoe gebruikt u het causaliteitsleerstuk in het voordeel van uw cliënt?
In procedures draait het vaak om de vraag of de (gestelde) schade in causaal verband staat tot de aansprakelijkheidscheppende gebeurtenis. De procedures zorgen voor een constante stroom aan jurisprudentie, maar door het casuïstische karakter van deze rechtspraak is het helaas niet altijd makkelijk om hierin een weg te vinden.
Neem bijvoorbeeld causaliteitsonzekerheid. In de afgelopen jaren heeft de Hoge Raad hiervoor piketpalen geslagen. In dergelijke gevallen kan zowel door middel van het leerstuk van proportionele aansprakelijkheid als via ‘verlies van een kans’ toch recht bestaan op schadevergoeding. Hoe past de rechter deze leerstukken toe? En wat voor stellingen dient een procespartij in te nemen om toepassing van deze leerstukken te rechtvaardigen?
Tijdens de cursus gaan de docenten in op de verschillende aspecten van het causaliteitsleerstuk. Dit doen zij aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Na afloop van de cursus bent u in staat om zelfstandig een analyse te maken van causaliteit in een voorliggende casus. U weet waar de pijnpunten zitten, wat voor oplossingen er zijn en op welke wijze u het causaliteitsleerstuk in het voordeel van uw cliënt kunt inzetten. Ook heeft u inzicht in de verschillende oplossingen voor causaliteitsonzekerheid.
Deze cursus is onderdeel van de reeks ‘Grip op de civiele rechtspraktijk’. In deze reeks behandelen experts de belangrijkste onderwerpen uit de praktijk van de civiele jurist. In korte cursussen verdiept u uw kennis van deze thema's en leert u veelgemaakte fouten te voorkomen. Interactiviteit staat in deze cursussen centraal. De cursussen zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.
Vragen waarop u antwoord krijgt:
- Op welke wijze wordt het condicio-sine-qua-non-verband door de rechter vastgesteld?
- Wie draagt daarvan het bewijsrisico?
- Wat voor oplossingen zijn er voor gevallen waarin het condicio-sine-qua non-verband niet kan worden vastgesteld?
- Wat houdt ‘redelijke toerekening’ van schade in de praktijk in?
Docenten
Mr. Robbert Jan van der Weijden, Advocaat YSQUARE B.V. Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger Hof Arnhem-Leeuwarden
Mr. drs. Daniël Stein, docent vaksectie Burgerlijk recht Radboud Universiteit en verbonden aan het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht
Kwaliteitsgarantie
Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.
Daarom deze cursus
- Uw kennis over het causaliteitsvereiste up-to-date.
- Helder jurisprudentieoverzicht
- Direct toepasbaar in uw praktijk
Wilt u meerdere cursussen volgen?
Dan is het Altijd scherp-abonnement interessant: hiermee kunt u 12 maanden lang onbeperkt cursussen en webinars volgen voor een vast en scherp bedrag van 1.395 euro. Het meest complete en scherpe abonnement voor juristen.
Heeft u vragen?
Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl