De universitaire opleider voor scherpe juristen

Cursus ESG voor de overheid - datum wordt spoedig bekend gemaakt

 • Doelgroep: Overheidsjuristen, bedrijfsjuristen, managers verantwoordelijk voor ESG
 • Niveau: Verdiepend
 • Datum en tijd: datum wordt spoedig bekend gemaakt
 • Locatie: Quinton House te Utrecht
 • Aantal: Maximaal 35 deelnemers
 • Punten: 4 PO-punten NOvA
 • Prijs: € 559,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
 • Deze cursus valt binnen het Altijd scherp-abonnement
 • Trefwoorden: Bestuursrecht, klimaat, SROI, arbeidsparticipatiewetgeving

inschrijven

Kent u de instrumenten die de overheid kan inzetten om ESG-beleid te stimuleren?

ESG is een gezamenlijke opgave van overheden en ondernemingen waarin ieder een eigen rol vervult. De overheid bepaalt het wettelijke kader en ziet toe op naleving. Ondernemingen zijn onder meer verplicht te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van ESG. Maar de rol van de overheid gaat verder dan wetgeven en controleren. Het stimuleren van een juist ondernemingsbeleid op het gebied van ESG is minstens zo belangrijk. De overheid richt zich ook op het stimuleren van de maatschappelijke functie van ondernemen, bijvoorbeeld met Social Return on Investment (SROI) en arbeidsparticipatiewetgeving.

De docent bespreekt de verschillende rollen van de overheid op het gebied van ESG en de instrumenten die de overheid heeft om ESG-beleid vorm te geven en te stimuleren. Sommige juristen denken dat ESG en het Europese beleid daarvoor slechts tijdelijk is en overwaait. Maar dat is een valkuil. Het is nu tijd om te handelen, anders loop je achter de feiten aan. Een belangrijke actuele ontwikkeling is bijvoorbeeld de richtlijn inzake duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive; ‘CSRD’). Deze wordt ingevoerd om bestaande niet-financiële rapportagevereisten uit te breiden en te vervangen. De daadwerkelijk uitrol van de verplichtingen vindt al plaats vanaf 2024. Dit is dus het moment om daarmee aan de slag te gaan.

Na afloop van deze cursus bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG. Ook weet u welke instrumenten de overheid kan inzetten om ESG-beleid te stimuleren.

Thema's die onder meer aan bod komen:

 • Waar gaat het om bij Environmental, Social en Governance
 • Welke verschillende rollen heeft de overheid?
 • De instrumenten die de overheid om ESG-beleid vorm te geven: enerzijds vanuit de klassieke rol van wetgever en het opleggen van verplichtingen, maar ook via instrumenten als incentives en aanbestedingen

Docent

Kuypers, Pieter
Prof. mr. Pieter Kuypers, hoogleraar Europees en nationaal aanbestedingsrecht Radboud Universiteit en advocaat AKD

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

4 PO-punten

Daarom deze cursus:

 • Een overzicht van de actuele ontwikkelingen op het gebied van ESG
 • Inzicht in instrumenten die de overheid heeft om ESG-beleid te stimuleren
 • Op de hoogte van de duurzaamheidsrapportage uit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die in 2024 wordt uitgerold

inschrijven

Voor € 941,- extra kunt u een jaar lang onbeperkt cursussen volgen

Wilt u meerdere cursussen volgen? Dan is het Altijd scherp-abonnement interessant: hiermee kunt u 12 maanden lang onbeperkt onderwijs volgen voor een vast bedrag van € 1.500,-. Als u zich dus wilt inschrijven voor bovenstaande cursus kunt u er ook voor kiezen om u eerst aan te melden voor het abonnement. Voor een extra bedrag van € 941,volgt u dan niet alleen deze cursus, maar kiest u een jaar lang onbeperkt cursussen en webinars uit ons uitgebreide aanbod.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl

Bekijk meer cursussen en webinars op dit rechtsgebied