Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs
Zoek in de site...

Webinar Herziening van het pensioenstelsel

 • Doelgroep: Advocaten en praktijkjuristen
 • Niveau: Verdiepend
 • Opgenomen in: maart 2021 | nu te bekijken
 • Punten: 2 PO-punten NOvA
 • Prijs: € 137,50,- (btw-vrij)
 • Dit webinar valt binnen het Altijd scherp-abonnement en de CPO Webinarbundels
 • Trefwoorden: financieel recht, pensioen, burgerlijk recht, arbeidsrecht, rechtspersonenrecht en fiscaal recht.

Knop Bekijken

Ons pensioenstelsel wijzigt ingrijpend: zorg dat u goed bent voorbereid

Het pensioenstelsel wordt herzien. Aan het Pensioenakkoord, dat de regering en sociale partners in 2019 sloten, is tien jaar overleg voorafgegaan. Nu moet het akkoord worden omgezet in wetgeving. Een complexe operatie waarmee verschillende actuele ontwikkelingen samenhangen. Denk bijvoorbeeld aan korting of indexatie van pensioenen, de dekkingsgraden van pensioenfondsen en de stijging van pensioenpremies.

Vlak voor kerst 2020 heeft de regering het conceptwetsvoorstel "Wet toekomst pensioenen" ter consultatie aangeboden. Het streven van de regering is om het wetsvoorstel begin 2022 in werking te laten treden. Daarna begint de transitieperiode die op 1 januari 2026 moet zijn afgerond. In die periode moeten alle arbeidsovereenkomsten worden gewijzigd en dat geldt ook voor alle pensioenreglementen en de uitvoeringsovereenkomsten tussen werkgevers en pensioenfondsen of verzekeraars.

Docenten René Maatman en Mark Heemskerk nemen u in dit webinar mee langs alle ontwikkelingen. Zij besteden ook nadrukkelijk aandacht aan potentiële valkuilen. Wordt voldoende rekening gehouden met een onzekere toekomst? De pensioenovereenkomst is een contract met een extreem lange looptijd: tot wel 60 jaar. Je weet daarom van tevoren dat er grote onzekerheden zullen zijn die dat contract 'op de kop' zetten. Komt dit straks voldoende terug in het contract én in de pensioenwetgeving?

Na afloop van dit webinar bent u in staat de discussie en de actuele ontwikkelingen rond de herziening van het pensioenstelstel goed te plaatsen. Bovendien krijgt u inzicht in de impact van de verschillende keuzes waarmee straks iedereen te maken krijgt. De kans is groot dat ook u individuele keuzes moet maken.

Vragen waarop u een antwoord krijgt:

 • Wat is de essentie van het Pensioenakkoord?
 • Wat zijn de belangrijke vraagstukken die het wetsvoorstel wil oplossen?
 • Wat moeten werkgevers (én ondernemingsraden), pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en toezichthouders de komende jaren doen om 'klaar' te zijn voor de invoering van het nieuwe pensioenstel per 1/1/2026?
 • Wat wordt verwacht van individuele werknemers, de pensioendeelnemers, en pensioengerechtigden. En wat wordt verwacht van hun belangengroeperingen, zoals ouderenorganisaties?

Docenten

Prof. mr. René Maatman
Prof. mr. René Maatman, hoogleraar Burgerlijk recht Radboud Universiteit Nijmegen

Prof. mr. Mark Heemskerk
Prof. mr. Mark Heemskerk, hoogleraar Sociaal recht Radboud Universiteit Nijmegen

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

2 PO-punten

Daarom dit webinar

 • Een helder overzicht van de ontwikkelingen rondom het Pensioenakoord en het conceptwetsvoorstel "Wet toekomst pensioenen"
 • Actueel
 • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen
 • Gemakkelijk te volgen vanaf uw werkplek of thuis

Knop Bekijken

Aanvullende cursusdocumentatie

Bekijk hier aanvullende cursusdocumentatie, jurisprudentie en leestips n.a.v. het webinar.

Deelname aan webinar

U maakt eenmalig een account bij Online Seminar aan en kiest een persoonlijke inlogcode en wachtwoord. Na inloggen kunt u het webinar live of (als dat niet schikt) later op een zelfgekozen moment bekijken. U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer 30 minuten na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Meerdere webinars volgen?

Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. Flexibel, gemakkelijk en voordelig.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl