De universitaire opleider voor scherpe juristen

Online kennissessie Wet inzake digitale diensten

 • Doelgroep: Juristen
 • Niveau: Verdiepend
 • Datum en tijd: 15 december 2023 van 14.00 uur tot 15.00 uur
 • Locatie: Online via Teams
 • Prijs: € 100- inclusief digitaal cursusmateriaal (gereduceerd tarief, vrijgesteld van btw)
 • Deze cursus valt binnen het Altijd scherp-abonnement
 • Trefwoorden: DSA, content, marktplaats, EU-verordening, CPO Extra

inschrijven

Wat houdt DSA in voor de rechtspraktijk?

De Wet inzake digitale diensten (Digital Services Act) is een nieuwe EU-verordening die een complexe regeling bevat voor de aansprakelijkheid van online tussenpersonen en de mogelijkheden om een klacht in te dienen tegen illegale online inhoud. De verordening is al van toepassing op zeer grote online platforms en wordt op 17 februari 2024 van toepassing op alle online tussenpersonen.

In deze online kennissessie geeft Pietro Ortolani een overzicht van de verordening door te focussen op voor de praktijk relevante situaties. De kennissessie gaat zowel in op de nieuwe verplichtingen en nalevingsvereisten die de Verordening met zich meebrengt, als op de nieuwe mogelijkheden voor geschillenbeslechting waar betrokken partijen gebruik van kunnen maken als online inhoud in strijd is met nationale of EU-wetgeving. Er wordt ook aandacht besteedt aan de interactie tussen de nieuwe klachtmogelijkheden van de verordening en de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.

Na afloop weet u in welke praktische scenario's de DSA van toepassing is, wat deze inhoudt en hoe deze kan worden gebruikt door advocaten die online tussenpersonen bijstaan of partijen die worden benadeeld door illegale online content.

Vragen die onder meer aan bod komen:

 • Onder welke omstandigheden kunnen online tussenpersonen aansprakelijk zijn voor de illegale content die zij hosten?
 • Wat is het verschil tussen zeer grote online platforms en andere tussenpersonen, en aan welke verplichtingen zijn de verschillende categorieën gebonden?
 • Hoe kan ik de nieuwe klachtmogelijkheden van de DSA gebruiken om een partij te verdedigen die schade lijdt als gevolg van online content (bijvoorbeeld een merkinbreuk op een online marktplaats)?
 • Hoe verhouden de nieuwe klachtmogelijkheden zich tot rechtszaken?

Docent

Pietro Ortolani
Prof. dr. Pietro Ortolani, hoogleraar Digital Conflict Resolution Radboud Universiteit

CPO Extra Gratis deelname met CPO Extra

Het CPO heeft kennisdeling voor de rechtspraktijk hoog in het vaandel staan. Daarom organiseren we deze speciale online kennissessie. Recente CPO-cursisten kunnen gratis deelnemen. Zij ontvangen per e-mail een speciale CPO Extra-vouchercode. Lees meer op cpo.nl/extra. Andere belangstellenden kunnen tegen gereduceerd tarief deelnemen.

inschrijven

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl

Bekijk meer cursussen en webinars op dit rechtsgebied