Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs
Zoek in de site...

Opleiding Data Science en Gegevensbescherming

  • Doelgroep: ICT- en privacyrechtadvocaten, bedrijfsjuristen, privacy officers, FGs, overheidsjuristen en privacy specialist binnen een gerechtsdeurwaarderskantoor
  • Datum en tijd: 15 december 2022, 17 januari 2023, 9 februari 2023, 7 en 30 maart 2023, 4 april 2023
  • Locatie: La Vie Meeting Center Utrecht
  • Aantal: Maximaal 27 deelnemers
  • Punten: 36 PO-punten NOvA en KBvG*
  • Prijs: € 3.965,50 inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)
  • Deze cursus valt niet binnen het Altijd scherp-abonnement
  • Trefwoorden: IE, Informatie, Privacy, gegevensbescherming, AI, algoritmes, aanbesteding, security

inschrijven

Data science en gegevensbescherming zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: breng uw kennis hierover naar een hoger plan

Slim en tegelijkertijd verantwoord gebruik van gegevens vergt kennis en begrip uit verschillende disciplines. Om privacyregels goed te kunnen toepassen, is kennis van computerwetenschappen onontbeerlijk. Andersom geldt dat wanneer je werkt met grote data-verzamelingen, IT-systemen en de beveiliging daarvan, kennis van de geldende privacyregels noodzakelijk is. In deze opleiding komen al deze aspecten aan bod. De Opleiding Data Science en Gegevensbescherming biedt u een afwisselend en praktijkgericht programma van computerwetenschappen en juridische verdieping in onder meer de privacywetgeving. Bijzonder is ook dat het National Cyber Security Centre, de Autoriteit Persoonsgegevens en FOX-IT een kijkje in de keuken geven.

In de zesdaagse opleiding behandelen ervaren professionals uit de praktijk een divers aantal onderwerpen:

Dag 1: Artificial Intelligence

Dag 2: Privacy by design

Dag 3: Juridische aspecten

Dag 4: Verantwoord datagebruik

Dag 5: Beveiliging van persoonsgegevens

Dag 6: Actualiteiten

Veel organisaties hebben stappen gezet op het gebied van privacy en security awareness. In de praktijk blijkt echter dat de aandacht hiervoor vervolgens ook snel weer verslapt. Daarom bevat de opleiding handvatten om privacy awareness binnen een organisatie naar een hoger plan te brengen. De ethische omgang met persoonsgegevens wordt besproken want wat juridisch kan, is niet altijd wenselijk. Ook is er aandacht voor de beveiligings- en privacyaspecten in het licht van IT-aanbestedingen.

Uiteraard komen ook actuele onderwerpen als het gebruik van algoritmes aan bod. Het toezicht daarop is een van de focusgebieden van de Autoriteit Persoonsgegevens de komende jaren. Daarnaast zijn er steeds meer rechtszaken waarbij de inzet van algoritmes en het nemen van geautomatiseerde besluiten wordt aangevochten.

De praktijkgerichte Opleiding Data Science en Gegevensbescherming is ontwikkeld voor ICT- en privacyrechtadvocaten, bedrijfsjuristen, privacy officers, functionarissen gegevensbescherming en overheidsjuristen. U krijgt een handzame inleiding in AI, digital security en privacy design strategies. Ook bent u na afloop bekend met het juridische kader rond de beveiliging van persoonsgegevens.

Klik hier voor het uitgebreide programma.

Thema's die onder meer aan bod komen:

  • Artificial Intelligence
  • Digital security en privacy design strategies
  • De meldplicht datalekken op grond van de AVG en de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni)
  • Hoe gaat de Autoriteit Persoonsgegevens om met meldingen?
  • Wat is de rol van de National Cyber Security Centre?
  • Forensisch onderzoek bij datalekken
  • IT-aanbestedingen, met bijzondere aandacht voor privacy- en beveiligingsaspecten
  • Het juridisch kader voor de beveiliging van persoonsgegevens: wat moet contractueel worden geregeld?
  • Data-ethiek in de praktijk
  • Privacy & security awareness

Hoofddocenten

Van der Jagt en Hoepman

  • Mr. Friederike van der Jagt, advocaat Hunter Legal en fellow Onderzoekcentrum Onderneming & Recht Radboud Universiteit
  • Dr. Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen

Docenten

  • Prof. dr. ir. Arjen de Vries, hoogleraar Information Retrieval Radboud Universiteit
  • Mr. Martijn Loth, advocaat Taylor Wessing N.V.
  • Dr. Jean Popma, project Manager Applied Security Research, iCIS Radboud Universiteit
  • Marie-José Bonthuis, Senior Privacy Professional Privacy 1
  • Mr. Philip Juttmann, advocaat Van Doorne
  • Mr. Louis Jonker, advocaat Van Doorne
  • Mr. dr. Arnold Roosendaal, directeur Privacy Company
  • Mr. Ivo van Schelven,  Head of legal Fox-IT - Legal
  • Mr. Peter van Schelven, Juridisch adviseur BIJ PETER - Wet & Recht
  • Piek Visser-Knijff MA MEd, data-ethicus Filosofie in Actie
  • Özlem Sehirli-Kaya, hoofd afdeling Eerstelijns Onderzoek, Autoriteit Persoongegevens
  • Koen Sandbrink, adviseur cybersecurity National Cyber Security Centre
  • Nephtis Brandsma, Chief Data Officer Gemeente Groningen

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

36 PO-punten

*Gerechtsdeurwaarders kunnen de KBvG-opleidingspunten bij de KBvG opvragen op basis van hun deelnamecertificaat

Daarom deze opleiding

  • Een afwisselend programma van computerwetenschappen en juridische verdieping
  • Door ervaren professionals uit de praktijk
  • Actueel
  • Praktische handvatten die u direct kunt toepassen

inschrijven

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl

Bekijk meer cursussen en webinars op dit rechtsgebied