De universitaire opleider voor scherpe juristen

Webinar Juridische implicaties van de sancties tegen Rusland

 • Doelgroep: Juristen, advocaten, notarissen, accountants
 • Niveau: Actualiteiten
 • Datum en tijd: 10 oktober 2023 van 14.00 uur tot 15.30 uur | of na 10 oktober 2023 op een zelfgekozen moment
 • PO Punten: aan dit webinar zijn geen punten verbonden
 • Trefwoorden: Ondernemingsrecht, sancties, bevriezing van tegoeden, sectorale sancties, Rusland

Dit webinar wordt u gratis aangeboden
Het CPO heeft kennisdeling voor de rechtspraktijk hoog in het vaandel staan. Daarom bieden we geregeld gratis kennis en inspiratie via de CPO Academy, het kennisplatform van het CPO. CPO-cursisten, docenten, relaties en overige belangstellenden kunnen kosteloos deelnemen aan dit speciale webinar.

Inschrijven

Voorkom het overtreden van de sancties tegen Rusland

Als reactie op de oorlog in Oekraïne zijn verschillende sancties tegen Rusland afgekondigd. Na ruim een jaar is al tien keer een sanctiepakket vastgesteld. Elke jurist en advocaat kan te maken krijgen met deze sancties, gewenst of ongewenst. Het is daarom goed om te weten waarop u moet letten, welke bronnen u moet raadplegen voor een goede due dilligence en welke jurisprudentie er inmiddels is.

De sancties zijn ingewikkeld en overlappen elkaar vaak. Er is nog weinig jurisprudentie omdat het allemaal nieuw is. Daarom zijn bepaalde begrippen nog niet uitgekristalliseerd. Ook de Guidance vanuit Brussel geeft vaak nog geen volledig antwoord. Specifiek voor juristen en advocaten komt hier nog een dilemma bij: het adviseren van gesanctioneerde partijen is zeer lucratief, maar wel verboden sinds het achtste sanctiepakket van 6 oktober 2022.

In het webinar komen de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland aan bod: bevriezing van tegoeden en economische middelen (EU 269/2014) en de sectorale sancties (EU 833/2014). Ook bespreken de docenten de Nederlandse jurisprudentie tot nu toe. Ze gaan in op de Fortenova (Sberbank)-uitspraken en de zaak tegen de gesanctioneerde Arkadi Volozh, voormalig CEO van zoekmachine Yandex, over het gekraakte pand aan de Vossiusstraat. De kwestie van bevriezen naar confisqueren komt eveneens aan bod. In de praktijk is dat een lastig vraagstuk.

Na afloop van het webinar bent u beter bekend met de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland. Ook heeft u meer inzicht gekregen in de risico's die kleven aan het bijstaan van een gesanctioneerde persoon of entiteit.

Heeft u een vraag?

U kunt uw vragen naar aanleiding van dit onderwerp aan ons doorgeven, zodat de sprekers hier rekening mee kunnen houden in de voorbereiding op het webinar. Ook tijdens het webinar is er ruimte voor vragen van deelnemers.

Thema's die onder meer aan bod komen:

 • de twee belangrijkste sanctieverordeningen tegen Rusland: bevriezing van tegoeden en economische middelen (EU 269/2014) en de sectorale sancties (EU 833/2014)
 • de Nederlandse jurisprudentie tot nu toe in de Russische sanctiezaken
 • de kwestie van bevriezen naar confisqueren
 • transacties die op dit moment zijn gesanctioneerd

Docenten

 • Mr. drs. Heleen over de Linden, Advocaat Rechta Advocatuur
 • Prof. dr. Cedric Ryngaert, Professor of Public International Law at Utrecht University

Daarom dit webinar

 • De ingewikkelde materie rondom het sanctiepakket tegen Rusland helder uiteengezet
 • Inzicht in de risico’s die kleven aan het bijstaan van een gesanctioneerde persoon of entiteit
 • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen

Inschrijven

Meerdere webinars volgen?

Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. Flexibel, gemakkelijk en voordelig.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl

Bekijk meer cursussen en webinars op dit rechtsgebied