De universitaire opleider voor scherpe juristen
Zoek in de site...

Webinar Opschorting en schuldeisersverzuim - december 2022

 • Doelgroep: Advocaten, deurwaarders, rechtshulpverleners, gemachtigden van rechtsbijstandsverzekeraars, bedrijfsjuristen
 • Datum en tijd: nu te bekijken
 • Punten: 2 PO-punten NOvA
 • Prijs: € 140,- (btw-vrij)
 • Dit webinar valt binnen het Altijd scherp-abonnement en de CPO Webinarbundels
 • Trefwoorden: opschortingsbevoegdheid, HR 22 april 2022, ECLI:NL:HR:2022:931, verrekening

Knop Bekijken

Voorkom veelgemaakte fouten rondom opschorting, verzuim en verrekening

Opschorting, verrekening en schuldeisersverzuim zijn lastige leerstukken waarin regelmatig fouten worden gemaakt, ook in de jurisprudentie. Een actueel voorbeeld is het arrest van de Hoge Raad van 22 april 2022, ECLI:NL:HR:2022:931, waarin de Hoge Raad constateerde dat het hof ten onrechte de imputatieregels had toegepast. In een ander arrest moest de Hoge Raad ook een uitspraak van een hof corrigeren. Contractueel zou je volgens het hof namelijk niet kunnen afwijken van het wederkerigheidsvereiste bij verrekening, maar dat kan wel. Veelgemaakte fouten zijn verder dat men denkt dat voor opschorting verzuim is vereist of dat je geldschulden in verschillende valuta met elkaar zou kunnen verrekenen.

In dit webinar krijgt u antwoord op verschillende praktische vragen rondom de thema’s opschorting, verrekening en schuldeisersverzuim. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden voor een succesvol beroep op een opschortingsbevoegdheid? En werkt verrekening van rechtswege of is het nodig om er een beroep op te doen? Ook de processuele aspecten komen aan bod. Zo krijgt u onder meer antwoord op de vraag of het nodig of verstandig is om bij een beroep op opschorting of verrekening een vordering in reconventie in te stellen.

Na afloop van het webinar zult u met meer vertrouwen een beroep doen op verrekening, opschorting of schuldeisersverzuim. U weet hoe u zich daartegen kunt verweren en hoe u de processuele mogelijkheden optimaal benut.

Thema's die onder meer aan bod komen:

 • De voorwaarden voor een succesvol beroep op een opschortingsbevoegdheid
 • Werkt verrekening van rechtswege of is het nodig er een beroep op te doen?
 • Processuele aspecten van opschorting, verrekening en schuldeisersverzuim

Docenten

Klomp

Mr. dr. René Klomp, raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam

Kwaliteitsgarantie

Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.

2 PO-punten

Daarom dit webinar

 • Alle ins en outs van de thema’s verrekening, opschorting en schuldeisersverzuim
 • Actueel en praktijkgericht
 • Kies zelf een geschikt moment om het webinar te volgen

Knop Bekijken

Deelname aan webinar

U maakt eenmalig een account bij Online Seminar aan en kiest een persoonlijke inlogcode en wachtwoord. Na inloggen kunt u het webinar live of later op een zelfgekozen moment bekijken. U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer 30 minuten na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Meerdere webinars volgen?

Met een CPO Webinarbundel kunt u een jaar lang volop online leren en uw kennis aanscherpen. Flexibel, gemakkelijk en voordelig.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09
E-mail: info@cpo.ru.nl

Bekijk meer cursussen en webinars op dit rechtsgebied