INSOLAD/Grotius specialisatieopleiding Insolventierecht

Programma

De INSOLAD/Grotius specialisatieopleiding Insolventierecht is de meest uitvoerige en complete postacademische opleiding op het gebied van het faillissementsrecht. De opleiding geeft in de praktijk toepasbare gespecialiseerde informatie over faillissementsrecht en biedt op gevorderd niveau zowel een overzicht over de stof als geheel als een verdiept inzicht in de kernbegrippen van dit rechtsgebied.

In de opleiding komen onder meer aan de orde:

 • werknemers (40 Fw)
 • wederkerige overeenkomsten
 • verrekening en insolventie
 • zekerheden
 • pauliana
 • voorrang en crediteuren
 • aansprakelijkheden
 • grensoverschrijdende faillissementen
 • boedelvraagstukken
 • fiscus invordering
 • heffing

Waardering opleiding door deelnemers

Onze deelnemers waarderen deze opleiding met een 8,3.

Frequentie en planning

Hierboven vindt u het programma van de voorjaar opleiding 2024.

Doelgroep en toelatingscriteria

De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor aspirant-leden van de vereniging INSOLAD. Daarnaast staat de opleiding open voor advocaten, bedrijfsjuristen, leden van de rechterlijke macht en andere juristen die met faillissementsrecht te maken hebben.

Deelnemers dienen minimaal 5 jaar in de praktijk werkzaam te zijn en een gedegen basiskennis van het faillissementsrecht te hebben.

Voortoets

Geïnteresseerden dienen voorafgaand aan de opleiding een voortoets af te leggen. Een voldoende resultaat voor deze toets is nodig om te kunnen deelnemen. De kosten voor de voortoets bedragen € 150.

Voor de opleiding die in het voorjaar 2024 gepland staat, vindt de voortoets plaats op donderdag 14 december 2023 van 10.00- 12.00 uur in Nijmegen.

Stuurgroep

De stuurgroep van de opleiding bestaat uit:
Prof. mr. J.J. van Hees, advocaat Frymm  Bennekom en hoogleraar Financiering, Zekerheden en Insolventie, Radboud Universiteit
Prof. mr. P.M. Veder, advocaat RESOR Amsterdam, hoogleraar burgerlijk recht Radboud Universiteit
Prof. mr. F.M.J. Verstijlen, hoogleraar Privaatrecht Rijksuniversiteit Groningen
Prof. mr. R.D. Vriesendorp, hoogleraar Insolventierecht Universiteit van Leiden
Mr. C.R. Zijderveldadvocaat Houthoff Amsterdam

Examenvorm

Het examen wordt afgenomen aan de hand van 3 (per deelnemer verschillende) onderwerpen uit het programma.

Inschrijving aspirant-leden INSOLAD

Inschrijvingen van aspirant-leden van INSOLAD verlopen via het secretariaat van de vereniging INSOLAD. U kunt contact opnemen met mw. W. Burger, tel. 0182- 307 586 of mailen naar secretariaat@insolad.nl

Interesse en inschrijving overige geïnteresseerden

Wanneer u geen aspirant-lid van INSOLAD bent en interesse heeft in deze opleiding, kunt u dat aangeven via de rode knop hieronder. U wordt dan vrijblijvend op de lijst van geïnteresseerden geplaatst. U ontvangt hiervan een aparte bevestiging.

Wanneer de inschrijving voor de opleiding wordt opengesteld, benaderen wij geïnteresseerden op deze lijst per email. Dit is, vanwege de verplichte voortoets,  ongeveer zes maanden vóór de geplande start, en op basis van volgorde aanmelding. INSOLAD-leden hebben echter altijd voorrang. Als u wilt deelnemen aan de opleiding, kunt u zich inschrijven via het in de email bijgevoegde deelnameformulier. 

Voor meer informatie over de Grotius specialisatieopleidingen klik hier