Klimaat & recht
Zoek in de site...

CPO Klimaat & recht

Klimaat & recht

Wat kunnen juristen doen om de klimaatcrisis te beteugelen en duurzaamheid te bevorderen? Hoe draagt het recht bij aan een groenere wereld? Op dit platform vindt u video's, artikelen en cursussen rond het thema klimaat & recht. Voor de klimaatbewuste jurist.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe updates?

> Ja, houd mij op de hoogte

Zekerheid bieden en bijdragen aan duurzame oplossingen zit in het DNA van verzekeraars

Arthur van den Hurk

De grote hoeveelheid regelgeving op het gebied van klimaatverandering en de snelheid waarmee die ontwikkeld wordt, is een uitdaging voor juristen bij verzekeraars. In de cursus Juridische aspecten van klimaatrisico's en klimaatverandering voor verzekeraars geeft CPO-docent Arthur van den Hurk een kader om de ontwikkelingen te kunnen plaatsen. Zijn tip: blijf kritisch en vorm je eigen gedachten over het onderwerp.

Breng de kennis over ESG binnen uw kantoor snel op peil

ESG voor juristen

Sustainability, purpose en ESG: deze thema’s zijn bij veel bedrijven inmiddels een verplicht deel van de strategie en het risicomanagement. Met de incompany-cursus ‘ESG voor juristen’ van het CPO brengt u de kennis binnen uw kantoor snel op peil. Het resultaat: een gedeeld inzicht in de relevantie van het onderwerp en brede kennis van de juridische aspecten van verduurzaming.

Met de strategie van transparantie leidt de Europese Commissie beleggers naar duurzame investeringen

Danny Busch

Digitalisering en duurzaamheid zijn de belangrijkste thema’s in het financieel toezichtrecht. CPO-docent Danny Busch vertelt over het tipping point dat van belang is om de duurzaamheidsagenda te kunnen uitvoeren. Ook gaat hij in op de speerpunten van de toezichthouders.

Podcast: Hoe je met het recht de klimaatcrisis kunt aanpakken

Roger Cox

Roger Cox is partner bij Paulussen Advocaten en is als klimaatadvocaat vooral bekend van de Urgenda-zaak en de klimaatzaak tegen Shell. In deze podcast gaat hoogleraar Ondernemingsrecht Claartje Bulten (Radboud Universiteit) met hem in gesprek over zijn juridische strijd tegen klimaatverandering.

CPO steunt Trees for All

Het CPO steunt de komende jaren op structurele basis Trees for All, de stichting die zich inzet voor het klimaat door in Nederland en het buitenland op grote schaal bomen te planten.

Trees for All wil een gezonde en groene aarde doorgeven. De stichting plant bomen, herstelt bestaande bossen en maakt mensen bewust van het belang van bomen. 🌳

Rechten van de natuur: "Tweedeling mens en natuur is helemaal niet zo scherp"

Sophia de Vries

In juridische kringen gaan er steeds meer stemmen op om rechten toe te kennen aan de natuur. Sophia de Vries, rechtsfilosofe bij de Radboud Universiteit, volgt de ontwikkelingen op de voet. "Het is helemaal niet zo'n nieuw idee: in sommige culturen is dit al eeuwen heel gangbaar."

De consequenties van klimaatverandering zijn te groot om het strafrecht te negeren

Sjoerd Lopik

In de juridische strijd tegen klimaatverandering speelt het strafrecht nog geen grote rol. Toch zijn er genoeg redenen om ook naar het strafrecht te kijken, stelt CPO-docent Sjoerd Lopik.

Klimaat & recht

Ben je een goede jurist als je alleen maar doet wat in wetgeving is vastgelegd, of pak je door?

Jan van de Venis

Juristen onderschatten wat er op hen afkomt als het gaat om duurzaamheid en klimaatverandering, stelt CPO-docent Jan van de Venis. Een gesprek over de rol die juristen daarin kunnen vervullen, de impact van klimaatzaken en veranderingen in het recht die eraan zitten te komen.

"Een omwenteling vereist waarschijnlijk een samenspel van vrijwel alle disciplines."

Simon Tans

Hoe pakken we de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd aan? Simon Tans, universitair docent Internationaal en Europees Recht aan de Radboud Universiteit, denkt dat werken met experts uit uiteenlopende vakgebieden een onderdeel van de oplossing is.

Word geen spoorzoeker in het Europese woud aan regelgeving

Bart Bierens

Vijf jaar geleden presenteerde de Europese Commissie het 'Actieplan duurzame groei financieren'. Inmiddels is er uitgebreide en zeer complexe wetgeving tot stand gekomen. "Veel juristen hebben het nog wat uitgesteld om zich te verdiepen in deze materie. Maar begin op tijd, er is haast geboden", zegt CPO-docent Bart Bierens.

Voor duurzaam ondernemen is een mentaliteitsverandering nodig

Martijn Scheltema

Van bedrijven wordt steeds meer verwacht op het gebied van Responsible Business Conduct (RBC). Bij het opstellen van beleid op dit gebied en bij het opstellen van contracten kunnen juristen een belangrijke rol spelen. CPO-docent Martijn Scheltema gaat in op recente ontwikkelingen en benoemt dilemma's.

Congres: 'De maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven'

Congres 'De maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven'

Bedrijven krijgen steeds meer verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid. En dat heeft ingrijpende gevolgen voor alle juristen in Nederland. Legal Valley Nederland organiseerde op 11 mei 2023 een congres over dit thema. Diverse sprekers gingen toen in op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Waar sta je als advocaat als de wet achterloopt op de feiten?

Caren Schipperus

Advocaat Caren Schipperus merkt dat de wet schuurt met haar zorgen over het milieu. "Waar sta ik als advocaat en dienstverlener bij de uitleg van wetten, regels en jurisprudentie als het gaat om biodiversiteit en klimaat?"

Wat doet het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)?

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een organisatie van de Verenigde Naties die wetenschappelijke assessments van peer-reviewed klimaatonderzoek uitvoert. Op basis van deze assessments, weergegeven in rapporten, stellen andere (VN-) organisaties klimaatbeleid vast.

Hoe komen de IPCC-rapporten tot stand? Heleen de Coninck, hoofdauteur van diverse IPCC-rapporten, legt het uit in deze video.

Het IPCC-rapport over opwarming van 1,5°C: de belangrijkste punten op een rij

In 2018 bracht het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het beroemde 'anderhalve graad'-rapport uit. Heleen de Coninck schreef eraan mee. In deze video zet ze de belangrijkste punten uit het rapport op een rij.

Klimaat & recht