De universitaire opleider voor scherpe juristen
Zoek in de site...

Cursus AVG en faillissement

Datum
dinsdag 11 april 2023Plaats in agenda
Locatie
BCN Utrecht CS
Organisator
CPO (Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs)
Spreker
Minke Reijneveld en Friederike van der Jagt
Beschrijving

Past u de regels van de AVG op de juiste wijze toe tijdens faillissement?

De curator moet tijdens faillissement de AVG naleven. Dit heeft verschillende gevolgen voor zijn werkzaamheden. Wanneer een bedrijf failliet gaat, zit de waarde van de onderneming steeds vaker niet alleen in de voorraad of het kapitaal, maar juist ook in de persoonsgegevens die in een onderneming verzameld zijn. E-maillijsten, klantendossiers en klantprofielen kunnen interessant zijn voor potentiële kopers, maar vaak is het niet duidelijk of deze persoonsgegevens wel mogen worden overgedragen. Ook bij het delen van informatie in bijvoorbeeld biedingsprocedures of faillissementsverslagen moet de curator rekening houden met de AVG.

De docenten gaan in deze cursus uitgebreid in op de verschillende aspecten van de AVG tijdens faillissement. Waarmee moet de curator rekening houden en wat zijn veelgemaakte fouten?

Zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens verduidelijkt dat losse klantenbestanden, zoals e-maillijsten, in beginsel alleen verkocht mogen worden wanneer de betrokkenen hiervoor hun toestemming hebben verleend. Toch maken curatoren vaak nog gebruik van de grondslag van het gerechtvaardigd belang. Zij menen dat het belang van de boedelopbrengst zwaarder dient te wegen dan het privacybelang van de betrokkenen.

De docenten bespreken het conceptwetsvoorstel voor de Verzamelwet gegevensbescherming en het conceptwetsvoorstel Wet overgang van onderneming. Beide voorstellen bevatten diverse bepalingen die relevant zijn voor het verwerken van persoonsgegevens door curatoren. Naast een overzicht van het juridische kader krijgt u praktische handvatten om de regels in de praktijk toe te kunnen passen.

Na het volgen van deze cursus bent u goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom de toepassing van de AVG bij faillissementen.

Meer info & inschrijven

Speciaal voor alumni: 10% korting op een CPO-cursus
Alumni van de Radboud Universiteit krijgen altijd 10% korting op CPO-cursussen. U kunt de korting verzilveren door de kortingscode Alumni10 in te vullen op het aanmeldformulier. Lees meer

Reijneveld, Minke

Jagt, Friederike van der

E-mail
Telefoon
(024) 361 24 09
Aanmelden