Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs
Zoek in de site...

Cursus Jaarrekeningrecht

Datum
dinsdag 29 november 2022Plaats in agenda
Locatie
BCN, Utrecht CS
Organisator
CPO (Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs)
Spreker
Mr. Tom Teggelaar
Beschrijving

Zorg dat u zelf over de juiste kennis beschikt; herken de valkuilen in het jaarrekeningrecht

Jaarrekeningrecht speelt een belangrijke rol in de overname-, financierings- en insolventiepraktijk. Toch wordt het jaarrekeningrecht vaak onderschat door advocaten, notarissen en legal counsels. Zij vertrouwen op de kennis van de accountant, terwijl die het jaarrekeningrecht juist weer ziet als een vakgebied voor juristen. Dat leidt in de praktijk tot blinde vlekken, met alle gevolgen van dien.

In deze cursus behandelt docent Tom Teggelaar verschillende aspecten van het jaarrekeningrecht. Hoe ga je bijvoorbeeld om met interne conflicten over het opmaken, vaststellen en publiceren van jaarrekeningen? En wat is de stand van zaken rondom aansprakelijkheid voor een onjuiste jaarrekening voor bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en accountants? Ook behandelt hij de rechtsmiddelen tegen een onjuiste jaarrekening en bespreekt hij de functie van een jaarrekening bij overnames en participaties. Vanzelfsprekend komt ook de recente jurisprudentie van de Ondernemingskamer aan de orde.

De docent gaat ook in op enkele valkuilen. Zo bestaat in de praktijk de neiging het onderscheid tussen interne besluitvorming en externe vertegenwoordiging uit het oog te verliezen. Er bestaat bovendien onenigheid over vraagstukken als de verkorte publicatietermijn (8 november), de risico’s van zogenaamde 2:403-verklaringen en de rol van de jaarrekening bij (bijvoorbeeld) earn-out-constructies bij overnames.

Na afloop van de cursus heeft u een goed beeld van de knelpunten in het jaarrekeningrecht. Ook bent u op de hoogte van de thema’s die veel aandacht krijgen, maar in de praktijk eigenlijk niet zo spannend zijn.

Meer info & inschrijven

Teggelaar, Tom

E-mail
Telefoon
(024) 361 24 09
Aanmelden

Doelgroep: Advocaten, notarissen en legal counsels
Niveau: Verdiepend
Datum en tijd: 29 november 2022 van 13.30 uur tot 18.00 uur
Locatie: BCN Utrecht CS
Punten: 4 PO-punten NOvA
Prijs: € 559,- inclusief digitaal cursusmateriaal en catering (vrijgesteld van btw)

Meer info & inschrijven