Deelnemers en docenten over de opleiding
“Door het volgen van deze opleiding verdiep je je juridische kennis en verbeter je de kwaliteit van de adviezen die je opstelt en de procedures die je voert”, vertelt docent Tycho Lam. En door de opleiding bouw je ook een netwerk op van juristen waarmee je kunt klankborden.
In de Beroepsopleiding Gemeentejuristen krijg je onderwijs van specialisten. Het is een brede opleiding. Tegelijkertijd ga je ook de diepte in met de doorkijk die continu geboden wordt, en met de adviesvaardigheden die een rode draad vormen door het programma. Docent Geerten Boogaard vertelt over de integrale adviesrol van gemeentejuristen die centraal staat in de opleiding.
De rol van gemeentejurist is de afgelopen jaren veranderd naar een meer dynamische adviesfunctie. Marcel Nieuwenhuis, juridisch adviseur bij de gemeente Maashorst, stelt dat de opleiding daar goed bij aansluit. Er is veel aandacht voor vakkennis, gecombineerd met de vaardigheden voor die veranderde rol.
De Beroepsopleiding Gemeentejuristen speelt in op de veranderende rol van een gemeentejurist: van het geven van alleen maar een juridisch oordeel naar een volwaardig adviseur. Docent Simone Fennell vertelt over de samenhang in het programma tussen de juridisch inhoudelijke onderwerpen en de vaardigheden van de gemeentejurist.
Wees trots op je beroep als gemeentejurist en investeer in de kennis die daarvoor nodig is. Dat stelt Malu Hertzdahl, senior strategisch adviseur en juridisch controller bij de gemeente Enschede. De opleiding heeft haar als professional meer zelfvertrouwen gegeven.
Met een intensief programma biedt de rechtenfaculteit gemeentejuristen de kans om de nieuwe ontwikkelingen in hun werkveld te kunnen bijbenen. "Ik pak het studiemateriaal er nog steeds regelmatig bij als ik weer nieuwe vragen krijg", zegt Elsbeth van den Berg, jurist van de gemeente Apeldoorn en deelnemer aan het programma in 2020-2021.