Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs

VJV en NJV - Themamiddag Rechterlijke onafhankelijkheid

• Datum en tijd
    7 oktober 2022 van 13.30 uur tot 17.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur).
  • Locatie
    AP Hogeschool, Campus Meistraat, Meistraat 5, Antwerpen (op loopafstand van Station Antwerpen-Centraal/ parkeergelegenheid in nabijheid van de hogeschool onder meer in parkeergarages Arenberg en Nationale Bank)
  • Prijs
    Kosten deelname middag: € 15,- of
    Kosten deelname middag en diner: € 40,- (voor het diner is een beperkt aantal plaatsen).

inschrijven Middagsessie

inschrijven Middagsessie inclusief diner

De Vlaamse Juristenvereniging en de Nederlandse Juristenvereniging organiseren in Antwerpen op vrijdagmiddag 7 oktober 2022 een gezamenlijke bijeenkomst over het onderwerp Onafhankelijkheid van de rechtspraak. In een rechtsstaat is de onafhankelijke positie van de rechtspraak van eminent belang. Zijn er kwetsbaarheden als het gaat om institutionele onafhankelijkheid, benoemingen, toedeling van zaken, individuele onafhankelijkheid, tuchtprocedures e.d.?

Na de middagsessie volgt een gezamenlijk diner. De combinatie van inhoud en ontmoeting leek zowel van Vlaamse als van Nederlandse zijde vele elementen van aantrekkelijkheid te kennen.

Inleiders

De VJV en NJV zijn verheugd dat zij vier inleiders bereid hebben gevonden een bijdrage te leveren in de vorm van een paper en een inleiding tijdens de bijeenkomst:
* Paul Lemmens, staatsraad, en tot voor kort rechter aan het Europees Hof voor de rechten van de Mens en em. hoogleraar aan de KU Leuven
* Raf van Ransbeeck, raadsheer Hof van Beroep in Brussel en directeur Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (de Vlaamse counterpart van SSR)
* Tamara Trotman, raadsheer bij het Gerechtshof in Den Haag, ook voorzitter van de stichting Rechters voor rechters
* Paul Bovend’Eert, hoogleraar Staatsrecht Radboud Universiteit Nijmegen.

Ongeveer 10 dagen voor de bijeenkomst komen de Vlaamse en de Nederlandse papers beschikbaar voor de deelnemers.

Programma

De bijeenkomst start vrijdagmiddag 7 oktober a.s. om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 u) en duurt tot 17.30 u.

Na afloop een korte wandeling naar het restaurant voor een gezamenlijk diner.

Heeft u vragen?

Tel: (024) 361 24 09